×
Hamburger Menü
×

Kanserin Önlenmesi Ve Tedavisinde Farkında Olmak Hayat Kurtarıyor.

Meme kanseri için sembol olan pembe kurdele gibi kalın bağırsak kanseri farkındalığının sembolü olarak mavi yıldız kullanılıyor. Dünyada görülme sıklığı sıralamasında üçüncü sırada yer alan, tıbbi adıyla kolorektal kanser, halk arasındaki ismiyle kalın bağırsak kanseri, kanser nedeni ile ölüm sıralamasında da ikinci sırada yer alıyor. Her yıl 2 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor, özellikle 50-75 yaş grubundakiler yüzde 70 oranında risk altında.

Kalın bağırsak kanserlerinin "önlenebilir, tedavi edilebilir, mücadele edilebilir" olduğunun farkındalığı için 2000 yılından itibaren ABD'de, 2008'den itibaren de Avrupa'da Mart ayı kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı olarak etkinliklerle kutlanıyor. Kullanılan mavi yıldız sembolü ile de hastalıktan kaybedilenlerin anısı yaşatılıyor ve aynı zamanda hastalığa yakalananların umudu yeşertiliyor. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sezai Leventoğlu, erken teşhisin hayat kurtardığı hastalığı anlattı ve önemli uyarılarda bulundu.

Hastaların muayene olmaktan çekindiklerini belirten Leventoğlu, "Bazı hastalıklar vardır ki doktora gitmek istemezsiniz, hatta kimi zaman ölsem daha iyi diye düşünürsünüz. O kadar utanırsınız ki yüksek sesle dile getirmez, hatta doktorla bile konuşulmaktan çekinirsiniz. İşte, kalın bağırsak kanseri de onlardan biri. Muayene olmaktan çekinilmesi nedeniyle kalın bağırsak kanseri teşhisinde geç kalınabilir. Makattan kanama olması, sık dışkılama hissi, dışkı çapında incelme, nedeni açıklanamayan zayıflama, halsizlik gibi belirtiler gösteren hastaları kalın bağırsak kanseri konusunda uyarıyor. Ailesinde kalın bağırsak kanseri ya da iltihabi bağırsak hastalığı (ülseratif kolit, Crohn) hikayesi olanlar daha büyük risk altında" dedi.

Kalın barsak kanserlerinin yüzde 40'ını kolonoskopi ile önlemek mümkün. Böyle önlenebilen başka bir kanser türü yok. Meme kanseri, akciğer kanseri ya da beyin kanserini benzer yolla önleyebilmenin imkansız olduğunu söyleyen Dr. Leventoğlu, kalın barsak kanserinde en büyük şansın kolonoskopi olduğunu ve tespit edilen poliplerin çıkarılmasının hastaların hayatlarını kurtardığını vurguladı.

Obezite, hareketsiz yaşam, sigaranın da kalın barsak kanseri riskini arttırdığını belirten Dr. Leventoğlu, hastalığı önlemek için şunları önerdi:

haberin kaynağını görüntülemek için; tıklayın