×
Hamburger Menü
×

Karında Torba İle Yaşamak

Dünyaca ünlü Amerikan futbolcusu Rolf Benirschke'nin önderliğinde kurulan 'Benim Hikayem' programı; karnında torba taşıyan insanları topluma kazandırmayı hedefliyor

Ameliyat Sonrası Bunalıma Giriyorlar

Gazi Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Leventoğlu; torbalı hayatla ilgili sorularımızı yanıtladı.

İnsanların Karnına Neden Torba Takılıyor?

Bağırsak stomaları (Bağırsağın karın duvarına ağızlaştırıldığı açıklık), inflamatuar (iltihabi) bağırsak hastalığı, kanser ve travma gibi nedenlerle takılabiliyor. ABD ve Kanada'da 1 milyon ostomili yaşıyor. Bu sayı her yıl 100 bin artıyor.

Torba İle Yaşayanlar Nasıl Etkileniyor?

Fizyolojik, sosyal ve psikolojik olmak üzere pek çok problemle karşılaşabiliyorlar. Fizyolojik sorunlar arasında; koku oluşumu, deri problemleri, yorgunluk, iştahsızlık, hazımsızlık, bulantı ve ağrı olabilir. işi bırakmak zorunda kalanlar oluyor. İş verimi düşüyor...

Hastalığın Psikolojik Etkileri Neler?

Yaşanan psikolojik problemlerin arasında beden imgesinde değişme, depresyon, cinsel sorunlar yer alabiliyor. Hasta, vücudunda olan değişikliği kabullenmez ve torbasını görmek istemez. Torbanın sızıntı ve kokuya neden olacağı korkusuyla insanlardan uzak durur, içine kapanır,.

Bu Hastalar Toplumla İç İçe Yaşayamaz Mı?

Stomalı bir bireyin diğer insanlardan farklı yaşamasına gerek yoktur. Eski sosyal yaşantıya dönmesi gerekir. Arkadaş- akraba ziyaretleri yapmalı, sinemaya gidebilmelidir.

Futbolcu Rolf Benırschke, Ostomi Hastalarını Bir Araya Getiriyor

San Diego Chargers Kulübü'nde profesyonel futbol oyuncusu olan Rolf Benirschke, 1979'daki bir maç sırasında aniden yere yıkıldı; ülseratif kolit teşhisi ile acil bir ostomi (bağırsağın torbaya bağlanması) ameliyatı geçirdi.

Futbola Devam

İnce bağırsağının sonu, tıpta 'ileostomi' diye tanımlanan uygulama ile karın duvarına doğru genişletilip torbaya bağlandı. Ünlü biri olduğu için hastalığı kısa sürede duyulan Rolf Benirschke; sağlığına kavuştuktan sonra yedi sezon daha futbol oynadı.

Ünlü futbolcu, maç çıkışlarında gittiği her yerde, kendisiyle tanışmak isteyen ostomi hastalarıyla tanışıyordu. Onların, "Benim gibi biriyle ilk kez karşılaştım" sözlerine şaşırıyordu...

Bu gelişmeler üzerine Benirschke; torba ile yaşamanın halka anlatılması ve ostomilileri bir araya getirecek bir program yaratılması için harekete geçti.

Program Türkiye'De

1984 yılında Benirschke liderliğinde başlatılan 'Benim Hikayem' programı, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye ulaştı. Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği, Türk Ostomi Cerrahi Derneği ve Yara Ostomi İnkontinans Hemşireleri Derneği; bu oluşum için işbirliği içine girdi.

Türkiye çapında başlatılan bu sosyal sorumluluk projesinin amacı; dünyadaki diğer örnekleri gibi hayata tutunan, torbasını hayatının merkezi yapmak yerine hayatına kaldığı yerden devam edenlere ulaşmak.

haberin kaynağını görüntülemek için tıklayın;