×
Hamburger Menü
×

Anal Fissür İçin 13 Tavsiye...

Anal Fissür İçin 13 Tavsiye...
4 Ağustos 2018

Anal Fissürlerin İyileşmesi için Alınması Gereken Önlemler...

Hemoroid ve anal fissür ağrı, kanama ve kaşıntı gibi benzer belirtiler nedeniyle birbirine karıştırılsa da anal fissür ve hemoroid arasında çok fazla benzerlik bulunmamaktadır. Hemoroidler, şişmiş damarlardır. Anal fissürler ise deride meydana gelebilen çatlak ve yarıklardır.

Anal fissürün en sık görülen nedenlerinden biri, bağırsak hareketleri sırasında oluşan basınç sonucu oluşan çatlaklardır. Yalnızca ağrı oluşturan lezyonların aksine kronik anal fissürlerin oluşma nedeni, iç anal sfinkter kasındaki artan basınç ve kan akışının azalmasıdır.

Anal fissür, özellikle oturarak yapılan işlerde yaşam kalitesini düşürerek kişinin zorlanmasına neden olur. Anal fissürlerin yaklaşık% 60'ının birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir. Şiddetli ağrı oluşturan ve kronik hale gelen durumlarda ise ameliyat gerekebilir. Anal sfinkter sakatlandığı durumlarda fekal inkontinans hastalığı dahil olmak üzere çeşitli hastalık riskleri taşır. Anal fissür denilen çatlakların iyileşmesi için cerrahi olmayan bir takım önlemler alınabilir. Anal fissürlerin hızlı şekilde ve cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan iyileşmesi için alınacak bir takım önlemler şu şekilde sıralanabilir:

 Sert Dışkıları Lifli Gıdalar Tüketerek Yumuşatın

Anal açıklık, büyük ve sert dışkılar nedeniyle basınç altında kalarak zorlanır. Bu durumda ise fissür oluşabilir. Lif içermeyen gıdalarla beslenmek, dışkının sertleşmesine neden olarak anal kanalda çatlak ve hemoroide neden olur. Bu sorunun çözümü dışkının yumuşamasını sağlayan lifli gıdalarla beslenip bolca sıvı tüketmektir. Meyve, sebze ve kepekli tahıl ile beslenip günde altı- sekiz bardak su içmek anal fissürlerin iyileşmesinde uygulanabilecek en iyi yöntemlerden biridir. Çünkü dışkının yumuşak ve esnek olması anal çatlakların oluşması engellendiği gibi, var olan anal fissürlerinde iyileşmesini sağlar.

 Anal Kanalı Yağlayın

Lif içeren gıdalar tüketmek dışkıyı yumuşatır. Bir diğer alınabilecek önlem ise anal kanalınızı her bağırsak hareketinden önce yağlamaktır. Rektumun yağlanması dışkının zarar vermeden boşaltılmasına yardımcı olabilir.

 Bebek Pudrası Kullanın

Her duş veya bağırsak hareketinden sonra bebek pudrası serpmek  anal bölgenin kuru kalmasını sağlar. Bu da gün boyunca sürtünmeyi azaltır. Ancak anal bölge iltihap içeriyorsa pudra kullanmayınız.

 Islak Mendil Kullanmaktan Kaçının

Islak mendil insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak birçoğu alkol içerir, bu da oluşan fissürleri olumsuz etkilediği gibi, acı duyulmasına neden olur.

 İshal Olmaktan Kaçının

Sadece sert ve kuru dışkılar değil, aşırı sıvılaşan dışkılarda anal fissürleri olumsuz etkiler. Sulu dışkılar,  etrafında bulunan dokuları yumuşatır ve anal alanı yakabilen asit içerir. Bu asitler ise fissür oluşumuna neden olur.

 Anal Fissürleri Kaşımayın

Anal fissürler, ağrılı olduğu kadar kaşıntılı da olabilir, ancak anüsün keskin bir şekilde kaşınması cildi daha da aşındırarak fissürlerin kötüleşmesine neden olur.

 Aşırı Kilo Almamaya Dikkat Edin

Aşırı kilo alımı daha fazla terlemeye neden olur. Anal bölgede meydana gelen terleme ise cildi tahriş ederek, fissür oluşumuna da neden olur. Dolayısıyla aşırı kilo alımı terlemeye, ter ise tahriş sonucu anal fissüre yol açar.

 Vitamin Alımını Arttırın

A ve D vitaminlerini almak, ağrıyı hafifleterek çatlakların iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

 Sıcak Su Banyoları Yapın

Sıcak su anal sfinkter kaslarının gevşemesine yardımcı olur, kan akışını artırır ve çatlakların oluşturduğu rahatsızlıkları azaltır.

 Bazı Gıdaları Tüketmekten Kaçının

Gıda tüketimi doğrudan çatlamalara neden olmaz ancak, bazı gıdalar anal kanalın dokularını tahriş eder. Bunlar, baharatlı yiyeceklerin yanı sıra kafein tüketimi de olabilir. Aşırı kafein içeren içecekler tüketmek anal kaşıntıya ve fissürlere yol açar.

 Anal Cinsel İlişkiden Kaçının

Anal cinsel ilişki, anal fissür oluşumuna neden olabilir. Bu durumu önlemenin yolu yeterli yağlama kullanmaktır.

 Tuvalet Üzerinde Uzun Süre Vakit Geçirmeyin

İnsanlar,  tuvalette oturur pozisyonda uzun süre kalmamalıdır. Sabah gazetelerini ya da okumalarını tuvalette yapmamalıdır. Çünkü uzun süreli oturma kan damarlarının akmasına neden olur.

 Temizlenirken Aşırı ve Zorlayıcı Olmayın

Bağırsak hareketlerinden sonra temizlenirken tuvalet kağıdı ile aşırı silmek çatlakların iyileşmesini yavaşlatır. Temizliği yavaşça yapmaya özen gösterin. Ayrıca kaliteli ve parfümsüz tuvalet kağıdı kullanın. Parfümler anüsü tahriş edebilir. Tuvalet kağıdını, silmeden önce suyla nemlendirerek yumuşatabilirsiniz.

 

Anal fissürler için hangi durumlarda doktora gidilmelidir?

Anal fissürler kronik hale gelmedikçe tıbbi müdahale gerektirmez. İyileşmeyen bir yara, kanserin en çok bilinen 7 işaretlerinden biridir. Bu nedenle 4 -8 hafta içinde iyileşmeyen çatlaklarınız varsa,  doktora başvurmalısınız. Doktora başvurmayı gerektiren diğer belirti ise, sürekli devam eden bir ağrı ve buna eşlik eden akıntıdır. Bu durumda apse oluşumu ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bölgede oluşan apseler çok ciddi olabilir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz