Anal fistül, bağırsak ve makat derisi arasında doğal olmayan şekilde oluşan kanal anlamına gelmektedir. Anüsün iç kısmında çok sayıda küçük bezler bulunmakta bunların salgıladığı sıvı sayesinde dışkı kayarak kolaylıkla dışarı atılabilmekte. Bu bezlerde sert dışkılama, ıkınma ve de benzeri bir durumla yaralanma ya da tıkaç meydana gelmesi ile şişlik, apse oluşuyor. Apse de kendini kızarıklık, ağrı, hassasiyet, dolgunluk ve de ateş ile gösteriyor. Apse varlığında boşaltılması şart. Aksi takdirde daha ciddi, ölümcül durumlar ortaya çıkabiliyor.
Anal fistül belirtileri yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin, idrar, dışkı, kronik enfeksiyonlar (ağrılı idrar yolu enfeksiyonları), tahriş ve bulantı ve ishal sızıntısı gibi belirtilere sebep olarak yaşam kalitesini düşürmektedir. Ancak anal fistülün görülme oranı geçmişe göre daha azdır. Genellikle tedavi edilebilir.
İnsanlar çoğu zaman anal fistül sebebi olarak vajinal doğumları düşünebilir. doğum, vajinal astarda kanallara neden olur. Bu kanallar rektuma kadar gittiğinde anal fistül oluşabilmektedir. Ancak doğum yapmak anal fistülün tek sebebi değildir. . Crohn hastalığı ve divertikülit gibi bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler tedavi edilmezse daha yüksek fistül riski taşırlar.
Kolorektal cerrah, fistülün konumuna ve tipine bağlı olarak yardımcı olabilir.
Anal fistüllerde önerilen tedaviler şu şekildedir:
En iyi tedavi yöntemi fistülün durumuna ve kişiye göre değişir. Örneğin, bağırsak hareketlerinin kontrolü ile ilgili kronik ishal veya irritabl bağırsak risk bulunan kişilerde fistülü tamamen ortadan kaldırmak için ameliyat uygulanabilir.
Anal fistül kaynaklı belirtiler yaşam kalitenizi düşürebilir. Tedavi edilmezse sinir hasarı, organ yetmezliği ve kronik bir enfeksiyon döngüsüne yol açabilir.