×
Hamburger Menü
×

Bağırsak Dostu Besinler

Bağırsak Dostu Besinler
27 Ağustos 2021

Sağlıklı beslenmek, gereksiz antibiyotik alımından, stres, sigara ve alkolden uzak durmak bağırsaklarımızda bulunan iyi bakterilerin sayısını arttırır. Böylece gelişen sağlıklı bağırsak florası, hastalıklara karşı koymada daha başarılı olur. Sindirimimizin son aşaması olan bağırsaklarda toksik öğelerin atılımı gerçekleşir. Sağlıksız bir flora ise bağırsaklardaki bariyerlerin bozulmasına ve toksik maddelerin geri emilmesine neden olur. Bu emilim sonucunda bağışıklık sistemimiz bozulur ve kimi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu sebeple düzenli olarak bağırsak dostu besinleri tüketmek, diğer rahatsızlıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olur. Bu besinlerden bazıları şunlardır:

Elma

Elma, bağırsakta lif oluşturarak normal bağırsak hareketlerini sağlar. Yüksek miktarda sağlıklı bakterileri destekleyen bir lif türü olan pektin ve midenin mukozal astarını destekleyen polifenol adı verilen bitki besinlerini içerir.

 

Kereviz

Kereviz sapının besin değeri genellikle göz ardı edilir, ancak sapında düşündüğünüzden daha fazlası vardır. Kereviz, lif içeriği nedeniyle bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur ve polisakkaritleri nedeniyle mide astarı için faydalıdır. Ayrıca, araştırmalara göre bağırsakları iyileştirmeye yardımcı olmak için beyaz kan hücresi aktivitesini artırdığını gösterdiği bir antioksidan olan kumarin içerir.


Badem

Her gün 10-12 adet çiğ badem tüketmek bağırsak sağlığı için yararlıdır. Taze badem, içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkiler yaptığı ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca artırılmasını sağlar.


Süt ve Kefir

Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli bir etkiye sahiptir. Süt, laktoz intoleransı olmayan kişilerde bağırsaklar için yararlıdır. Ancak süt oğuk içilmemeli, ılık veya ısıtarak içilmelidir. İnek sütü içemeyenler için badem sütü veya soya sütü, alternatif olabilir.


Zencefil

Çeşitli kültürler zencefili yüzyıllardır hazımsızlık için kullanmıştır. Zencefil, güçlü anti-inflamatuar özellikler ve zararlı patojenleri hedef alan, dolaşımı teşvik eden ve bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlarla doludur.


Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sağlar.


Rezene

Rezenenin şişkinliği ve gazı giderdiği bilinmektedir. Rezene harika bir lif, C vitamini ve potasyum kaynağıdır.


Yoğurt

Probiyotikler sindirim sağlığı için çok önemlidir. Probiyotikler, sağlıklı bağırsak bakterilerini dengeleyen ve güçlendiren, sindirimi iyileştiren ve zararlı patojenlerle savaşan canlı mikroorganizmalardır. Yoğurt iyi bir doğal probiyotik kaynağıdır. Günde 1-2 kâse ev yoğurdu tüketilmesi önerilmektedir. Dost bakteriler açısından zengin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenler, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar.


Muz

Muzlarda, sağlıklı florayı korumak için prebiyotik görevi gören bir tür karbonhidrat olan fruktooligosakkaritler bulunur. Muz ayrıca ishalden kaybedilen elektrolitleri ve potasyumu geri kazandırır. Ancak muz eğer çok sık tüketilirse, kabızlık yapabilir.


Avokado

Avokadoda bulunan omega-3'ler gibi sağlıklı yağlar sizin ve bağırsaklarınız için iyidir. Sağlıklı yağlar, vücudun K ve E vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminleri emmesine yardımcı olur. Avokadonun yüksek oleik asit içeriği sindirim sistemini destekler. Nefis yeşil meyvede ayrıca antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler bulunur.


Salatalık

Salatalık sindirime fayda sağlar ve önemli çözünmeyen lifler içerir. Ayrıca potasyum içerirler. Salatalıkların büyük oranda su içermesi nedeniyle, ishal yaşıyorsanız, vücudunuzu ve bağırsaklarınızı nemlendirmek için tüketilmesi çok önemlidir.


Papaya

Papaya, A ve C vitaminleri ile iltihap önleyici bir meyvedir. Ayrıca kimopapain ve papain gibi bir dizi sindirim enzimi içerir.


Su

Yüksek lifli yiyecekler yerken bol su tüketmeyi unutmayın. Fiber, bağırsaklarınızda sisteminizden suyu emen bir yığın oluşturur. Su kaybını önleyin ve sindirim sisteminizin gün boyunca su ile sorunsuz hareket etmesini sağlayın.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz