×
Hamburger Menü
×

Bağırsak Düğümlenmesi: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bağırsak Düğümlenmesi: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi
15 Şubat 2019

Bağırsak düğümlenmesi hızlı bir şekilde teşhisi ve tedaviyi gerektiren acil bir durumdur. Çünkü bağırsaklarda meydana gelen anormal bükülmeler tedavi edilmezse bağırsak tıkanıklıklarına sebep olabilir. Kalın bağırsakta görülen bağırsak düğümlenmesi her yaşta görülebilirken ince bağırsaktaki düğümlenme genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür.

 

Bağırsak Düğümlenmesinin Nedenleri

Bebeklerde ince bağırsak düğümlenmesi sıklıkla anne karnındaki bağırsağın gelişim seyrinden kaynaklanır. Bebek anne karnındayken düz bir tüp şeklinde oluşan ve zamanla kıvrılan bağırsak bazen farklı yerleşir ve bu da bağırsağın bükülmesine veya tıkanmasına neden olur.

Yetişkinlerde görülen bağırsak düğümlenmesinin nedenleri ise aşağıdaki gibidir:

·   Normalden daha geniş bağırsak
· Ameliyat, yaralanma veya enfeksiyon sonrası gelişen karın adezyonları
· Bağırsakların anormal büyümesi (Hirschsprung hastalığı)
· Karın duvarına bağlı olmayan bağırsak
· Bağırsağın dibinde dar bir bağlantı
· Kronik kabızlık
·   Gebelik

Bağırsak düğümlenmesinin bir de Sigmoid olarak adlandırılan türü vardır. Bu rahatsızlıkta bağırsak s biçiminde şekil alır. Bu rahatsızlık 60 yaşın üstündeki erkeklerde daha sık görülür.

 

Bağırsak Düğümlenmesinin Belirtileri

Bu rahatsızlığın belirtileri aniden ve acı veren bir şekilde ortaya çıkar. Bu yüzden insanlar belirtilerle karşılaştıklarında hemen acil servise gider. Belirtiler ise şöyle:

·   Karın ağrısı ve bu bölgede hassasiyet
· Kusma ve yeşil safra
· Mide bulantısı
· Karında şişlik
· Dışkıda kan
·   Kabızlık

 

Bağırsakları düğümlenen bebeklerde ayrıca aşağıdaki belirtiler de görülür:

·   Ani ağlama nöbetleri
· Hızlı kalp atışı ve solunum
· Bacaklarını canı yanıyormuş gibi çekmesi
·   Letarji

 

Teşhis Nasıl Konulur?

Bağırsak düğümlenmesi erken teşhis edildiğinde tedavinin başarı oranı artar. Doktorunuz belirtilerle karşılaştığında fiziki muayenenin yanı sıra tıbbi geçmişinizi de sorar. Ayrıca sizden şu testleri isteyebilir:

·   Kan testi
· Dışkıdaki kanı incelemek için gaita testi
· Bilgisayarlı tomografi
·   Esnek sigmoidoskopi

 

Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak düğümlenmesi acilen tedavi gerektiren bir hastalıktır ve genellikle tedavi için ameliyat yoluna gidilir. Doktorunuz bağırsağınızı düzeltme için bükülen kısma yakın bir bölgeye küçük bir kesi yapar ve düğümlenen kısmı çözer.

Ameliyatın ardından rahatsızlıktan etkilenen bölgeye kan akışı sağlanacaktır. Eğer rahatsızlığınız uzun sürmüşse ve bağırsağınızın bir bölümü uzun süre kansız kalmışsa doktorunuz bu kısmı çıkarabilir.

Bazı vakalarda doktor bağırsakları birbirine bağlamak imkansızsa bağırsakların büyük bölümünü çıkarmak zorunda kalabilir. Bu durumda doktor bağırsağın iki ucunu karın duvarlarındaki stoma olarak bilinen açıklıklara bağlar.

Bir kişinin stomaya ihtiyacı varsa dışkı bu açıklıklardan kolostomi torbasına geçer. Bu durum kalıcı veya geçici olabilir.

Bağırsak düğümlenmesi en kısa sürede tedavi edilmezse sepsis adı verilen ve kanda meydana gelen bir enfeksiyona, ince bağırsak eksikliğinden kaynaklanan kısa bağırsak sendromuna veya sekonder peritonit olarak bilinen mide enfeksiyonuna neden olabilir. Bağırsak düğümlenmesi derhal tedavi edilmezse hayati risk taşır.

Erken teşhis ve tedavi bu komplikasyonların önüne geçecektir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz