×
Hamburger Menü
×

Bağırsak Hareketleri ve Sindirim Sistemiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler...

Bağırsak Hareketleri ve Sindirim Sistemiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler...
1 Kasım 2018

Her gün dışkılama gerçekleşmeli mi?

Herkesin bağırsak hareketleri birbirinden farklıdır. Bazı insanlar günde üç kez bağırsak hareketi gerçekleştirirken bazıları ise haftada üç kez gerçekleştirir. Yaygın olarak görülen günde bir kez bağırsak hareketidir. Haftada üçten az dışkılama gerçekleşiyorsa kabızlık söz konusudur.

 

Laksatifler kabızlığı önler mi?

Yumuşak dışkıların kolondan geçmesi daha kolaydır. Laksatifler (dışkı yumuşatıcı) dışkının kolondan daha fazla su emmesini sağlayarak kabızlığı önlerler. Ancak laksatifli içerikler doktor tavsiyesi olmadıkça uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.

 

Kabızlık toksin birikimine neden olur mu?

Bazı insanlar, kabızlığın vücudun dışkıdaki zehirli maddeleri emmesine, astım ve kolon kanseri gibi hastalıklara neden olduğuna inanır. Dışkıların toksin ürettiği, kansere ya da diğer hastalıklara neden olduğuna dair kanıt yoktur. Kabızlığın kendisi bir hastalık değildir.

 

Ruh haliniz bağırsak hareketlerinizi etkiler mi?

Depresyon kabızlığı tetikleyebilir ve kötüleştirebilir.  Bu durumda meditasyon, yoga, biofeedback gibi gevşeme teknikleri stresin azaltılmasına yardımcı olur.  Ayrıca, göbeğe masaj yapmak bağırsakları destekleyen kasları gevşetir. Bu da bağırsak hareketlerinin daha düzenli olmasına yardımcı olur.

 

Sadece Lif (posa) içerikli gıdalar tüketmek kabızlığa engel olur mu?

Lif (posa) içerikli gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerini hızlandırır.  Bu yüzden sebze, meyve ve kepekli tahıllar tüketerek daha fazla su içmek kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Ancak yalnızca lif (posa) içerikli gıdalar ve sıvı tüketimi kabızlığın giderilmesinde yeterli değildir. Kabızlığa tıbbi bir durum veya bazı ilaçların bir yan etkisi gibi başka nedenler de olabilir.

 

Sakız yutmak kabızlığa neden olur mu?

Sakız yutmanın kabızlığa neden olduğu küçük çocuklar için doğru bir bilgidir. Özellikle de sindirilmeyen ya da sindirilmesi zor olan şeylerin yutulması tıkanıklık ve kabızlığa neden olabilir.

 

Lif (posa) içeren bütün yiyecekler aynı etkide midir?

Lif (posa) kaynaklarının tümü aynı özellikte değildir. İki çeşit lif kaynağı bulunur:  Çözünmez lif (posa),   tam tahıllı ekmek, makarna ve tahıldır. Dışkıya toplu  olarak eklenir ve bağırsaklarınızdan daha hızlı geçmesine yardımcı olarak kabızlığı önler.  Çözünür lif (posa)  ise  fasulye, bezelye ve diğer bazı bitkisel yiyeceklerde bulunur.  Sindirimi yavaşlatıp uzun süre tokluk sağlar.

 

Tatil ve seyahatler bağırsak hareketlerini etkiler mi?

Seyahat, tatil gibi durumlar,  günlük rutini ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi sebebiyle bağırsak hareketlerini etkileyebilir. Bu gibi durumlarda; bol su tüketerek olabildiğince aktif olmak, alkolü sınırlayarak meyve ve sebze tüketimi arttırmak, ziyaret ettiğiniz bölgedeki salatalar veya çiğ yiyecekler vücudunuzu etkiliyorsa pişirerek tüketmek gibi önlemler alabilirsiniz

 

Kolon temizleme kabızlığı önlemede yardımcı olur mu?

Kolon irrigasyonu (kolon temizleme ) vücut atıklarını giderir. Ancak kabızlığı önlemek veya tedavi etmek için etkili bir yol değildir.   Hatta düzenli olarak kolon temizleme yönteminin uygulanması yaşlı insanlar için kabızlığa neden olabilir. Ayrıca kolon temizliğinin sürekli uygulanması, kolonun hasar görmesine ve başka sorunlara yol açabilir. Bunun için kolon temizleme yöntemi uygulanmadan önce  doktora danışılmalıdır

 

Kuru erik kabızlığı önler mi?

Kuru erik kabızlık sorunu yaşayanlar için "doğanın çaresi" olarak bilinir. Kuru erik, çözünmeyen lifler ve doğal laksatif sorbitol (yapay tatlandırıcı) açısından zengindir. 

 

Kahve tüketmek kabızlığa iyi gelir mi?

Kafein, sindirim sisteminizdeki kasları büzülmeye ve bağırsak hareketine neden olarak uyarır. Kabızlık durumunda, kafein içeren kahve tüketilmemelidir.

 

Bol su tüketmek kabızlığı önler mi?

Yeterince su tüketmek dışkıyı yumuşak tutarak kabızlığı azaltır. İçeceklerden ya da meyve ve sebze sıvı açısından zengin yiyecekler tüketilmelidir. Ayrıca sıvı kaybına yol açabilecek kafeini ve alkol sınırlandırılmalıdır.

 

Kabızlık yaşlı insanlarda daha sık görülür mü?

Yaşlı insanların kabız olma olasılığı daha yüksektir. Ancak bu yaşlanmanın getirisi değildir. Birçok insan genç yaşına rağmen kabız olabilir. Bol su içmek, lifli gıda tüketimi ve düzenli egzersiz yaşa bakmaksızın kabızlığı önleyebilir.

 

Egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini hızlandırır mı?

Hareketsiz bir yaşam sürmek kabızlığa neden olur. Egzersiz yapmak için, yemek yedikten sonra, en az bir saat beklenmelidir. Böylece vücut yiyeceklerin sindirimini gerçekleştirir. Günde birkaç kez 10-15 dakikalık bir yürüyüş yapmak, bütün vücut için faydalıdır.

 

Dışkıda kan görülmesi normal midir?

Bağırsak hareketleri sırasında dışkıda kan görülmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Parlak kırmızı kan genellikle anal fissürden kaynaklanabilir. 

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz