Bağırsak hareketleriniz konusunda ilk olarak söylenmesi gerekenin normal bir bağırsak hareketinin tek bir tanımının olmadığıdır. Bağırsak hareketleriniz size özeldir ve herkese uyan normal bir bir bağırsak hareketi türünden ziyade normal aralıkta düşünülecek bir spektrum vardır. Bunun yerine bir bağırsak hareketinin sizin normal aralığınızın dışında olduğu durumlara veya bağırsak hareketlerinizin zaman içerisinde değiştiğine dair işaretlere dikkat etmelisiniz. Elbette bu durumlarla karşılaştığınızda mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Normal bir sindirim sistemine sahip olmanın günlük bağırsak hareketi anlamına geldiğine dair yaygın bir inanç var. Ancak, bu herkes için doğru değil. Aslında herkesin normali, günde birkaç kez ve haftada birkaç kez bir bağırsak hareketi yapmak gibi farklı biçimlerde görülebilir. Başka bir deyişle tipik olanı anlatan bir kural yoktur.
Kabızlık veya ishal tanımlanırken, genel aralık günde üç kez ile haftada üç kez arasında gerçekleşen bağırsak hareketleridir. Haftada üçten az bağırsak hareket genellikle kabızlık olarak kabul edilirken, günde üç veya daha fazla sıvı dışkı ishal olarak kabul edilir.
Eğer bir gün dışkılamazsanız bu kabız olduğunuz anlamına gelmez. Aynı şekilde günde birden fazla kez dışkılarsanız bu da ishaliniz olduğu anlamına gelmez. Kabızlık zor, kuru dışkı geçmesidir ve ishal günde üç kereden fazla sulu dışkıdır.
Sağlıklı yetişkinlerin çoğu bir noktada ishal veya kabızlık yaşayabilir, ancak bağırsak alışkanlıklarında kalıcı bir değişiklik fark ederseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kabızlık yaygın bir sorundur ve her yıl yaklaşık 2 milyon doktor ziyaretinin kabızlıktan kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Kabızlık, sert, kuru, topaklı dışkı anlamına gelir ve ağrılı olup şişkinlik ve rahatsızlığa sebep olabilir. Kronik dehidratasyon, egzersiz eksikliği ve düşük miktarda lif tüketmek kabızlığa neden olabilir.
Her gün yeterince su içmek dehidrasyonun önlenmesine yardımcı olabilir. Daha iyi bir genel sağlık ve daha iyi sindirim için hergün en az 30 dakikalık egzersiz önerilir. Beslenme rutininizde de dışkıların yumuşak olmasını ve ağrısız ve kolay geçmesini sağlayacak kadar lif bulunmalıdır.
Bir haftadan uzun süredir bağırsak hareketleriniz normal değilse veya tuvalet kağıdında kanla karşılaşırsanız bir doktora görünmelisiniz.
Kadınlar ve ileri yaştaki yetişkinler, özellikle sık sık meydana gelen, kronik kabızlık olarak adlandırılan kabızlık riski altındadır. Ne yazık ki, rahatsızlık vermesinin yanı sıra kronik kabızlık başka komplikasyonlara yol açabilir. Dışkılama sırasında zorlanma hemoroid gelişimine veya anal fissüre (anal kanalın derisinde bir yırtılma) yol açabilir.
Diğer bir potansiyel sorun dışkı sıkışmasıdır. Bu durumda dışkı sertleşip bağırsağa sıkışır. Böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka doktora görünmelisiniz.
Rektumun bir kısmının anüsten çıkabileceği rektal prolapsus, dışkılama sırasındaki zorlanmadan sonra oluşabilir. Bu rahatsızlık evde tedavi edilebilir, ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.
İshal günde 3 defadan fazla ve sulu dışkılama anlamına gelir. Çoğu yetişkin için yılda birkaç kez karşılaşılabilen, genellikle 1-2 gün süren veya herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmayan yaygın bir problemdir. İshalin nedenleri enfeksiyon veya gıda intoleransıdır.
İshal üç günden fazla sürerse, özellikle ağrı, ateş, kanlı veya siyah dışkı veya irin akıntısı varsa doktora görünmeniz gerekir. Uzun süreli ishal acil bakım gerektiren ciddi dehidrasyona neden olabilir.
Dışkının normalde yumuşak ve kolay geçmesi gerekir, ancak bazı kişilerin biraz daha sert veya yumuşak dışkıları olabilir. Genel olarak konuşursak, bir dışkı kahverengi veya altın kahverengi olmalı, yapışkan bir şekilde oluşturulmalı, fıstık ezmesine benzer bir yapıya ve bir sosise benzer bir boyuta ve şekle sahip olmalıdır.
Çoğu durumda, bu açıklamadan biraz farklı olan bir dışkı, özellikle tek seferlik bir olaysa, ciddi bir rahatsızlığa işaret etmez. Bununla birlikte, bir bağırsak hareketinin anormal olduğu ve daha ciddi bir problemin işareti olabileceğine dair çeşitli göstergeler vardır. Bu göstergeler şöyledir:
Dışkıdaki kan hiçbir zaman normal değildir ve hemoroidler gibi hafif rahatsızlıklar ya da kolon kanseri gibi ciddi durumların belirtisi olabilir.
Kötü kokulu siyah veya katranlı dışkı, bazı yiyecekleri yemek, demir takviyesi almak veya muhtemelen gastrointestinal kanalda yükselen iç kanamanın sonucunda görülebilir.
Kırmızı veya kestane renklı dışkı, kırmızı renkli yiyecekleri tüketmekten veya hemoroid, divertiküler kanama, kolon kanseri veya enflamatuar bağırsak hastalığı gibi tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.
Yeşil dışkı yeşil renkteki yiyeceklerden, demir takviyesinden veya kolonik geçiş süresinin azalmasından kaynaklanabilir.
Birçok insan bağırsak hareketleriyle ilgili kaygılarını kendilerine saklar, ancak bu bir hatadır. Bağırsaklarınızla ilgili rahatsızlıklar erken teşhis edildiğinde tedavi çok daha kolay ve zahmetsiz gerçekleşir. Üstelik bazı durumlarda doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda basit yaşam tarzı değişiklikleri ile üstesinden gelebilirsiniz. Bu nedenle bağırsak hareketlerinizle ilgili şüphelerinizi mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.