×
Hamburger Menü
×

Bağırsak Sağlığınızın Genel Sağlığınıza Etkileri

Bağırsak Sağlığınızın Genel Sağlığınıza Etkileri
21 Ağustos 2021

Bağırsakların son derece karmaşık olması ve genel sağlığımız için önemi, tıp camiasında artan bir araştırma konusudur. Son yirmi yılda çok sayıda çalışma, bağırsak sağlığı ile bağışıklık sistemi, ruh hali, zihinsel sağlık, otoimmün hastalıklar, endokrin bozuklukları, cilt rahatsızlıkları ve kanser arasındaki bağlantıları göstermiştir. Bağırsak hareketleri sadece sindirim sistemimizin sağlığını anlatmaz. Bedensel rahatsızlıklardan, ruhsal durumlara kadar her şeyin işareti tuvalet alışkanlıklarınız olabilir.

Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaklarınızda yaşayan mikroorganizmaları ifade eder. Bir kişinin sindirim sisteminde yaklaşık 300 ila 500 farklı bakteri türü bulunur. Bazı mikroorganizmalar sağlığımız için zararlı olsa da, birçoğu büyük oranda faydalıdır ve sağlıklı bir vücut için gereklidir. Bağırsaklarınızda bu iyi bakterilerin çok çeşitli olması bağışıklık sisteminizin işlevini artırabilir, depresyon semptomlarını iyileştirebilir, obeziteyle mücadeleye yardımcı olabilir ve sayısız diğer faydaya işaret eder.


Sağlıksız Bir Bağırsağın 7 Belirtisi

Yüksek stres seviyeleri, çok az uyku, işlenmiş ve yüksek şekerli yiyecekler yemek gibi modern yaşamın birçok yönü, bağırsak mikrobiyomumuza zarar verebilir. Bu da beyin, kalp, bağışıklık sistemi, cilt, kilo, hormon seviyeleri, besinleri emme yeteneği ve hatta kanser gelişimi gibi sağlığımızın diğer yönlerini etkileyebilir. Sağlıksız bir bağırsağın kendini göstermesinin birkaç yolu vardır. İşte en yaygın işaretlerden yedi tanesi:


1. Mide bulantısı

Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal ve mide ekşimesi gibi mide rahatsızlıklarının tümü sağlıksız bir bağırsağın belirtileri olabilir. Dengeli bir bağırsak, yiyecekleri işlemede ve atıkları ortadan kaldırmada daha az zorluk çekecektir.

2. Yüksek şekerli bir diyet

İşlenmiş gıdalar ve ilave şekerlerle dolu ağır bir diyet, bağırsaklarınızdaki iyi bakteri miktarını azaltabilir. Bu dengesizlik, artan şeker isteğine neden olabilir ve bu da bağırsağınıza daha fazla zarar verebilir. Yüksek miktarda rafine şeker, özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu, vücutta artan iltihaplanma ile ilişkilendirilmiştir.

3. İstenmeyen kilo değişiklikleri

Diyetinizde veya egzersiz alışkanlıklarınızda değişiklik yapmadan kilo almak veya vermek, sağlıksız bir bağırsağın işareti olabilir. Dengesiz bir bağırsak, vücudunuzun besinleri emme, kan şekerini düzenleme ve yağ depolama yeteneğini bozabilir. Kilo kaybı, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesinden kaynaklanabilirken, kilo alımına insülin direnci veya besin emiliminin azalması nedeniyle aşırı yeme dürtüsü neden olabilir.


4. Uyku bozuklukları veya sürekli yorgunluk

Sağlıksız bir bağırsak, uykusuzluk veya zayıf uyku gibi uyku bozukluklarına katkıda bulunabilir ve bu nedenle kronik yorgunluğa yol açabilir. Ruh halini ve uykuyu etkileyen bir hormon olan vücudun serotoninin çoğunluğu bağırsakta üretilir. Bu nedenle bağırsak hasarı, iyi uyuma yeteneğinizi bozabilir. Bazı uyku bozuklukları da fibromiyalji riski ile ilişkilendirilmiştir.


5. Cilt tahrişi

Egzama gibi cilt koşulları, hasarlı bir bağırsakla ilgili olabilir. Kötü beslenme veya gıda alerjilerinden kaynaklanan bağırsak iltihabı, belirli proteinlerin vücuda “sızmasına” neden olabilir, bu da cildi tahriş edebilir ve egzama gibi durumlara neden olabilir.


6. Otoimmün durumlar

Sağlıksız bir bağırsağın sistemik iltihabı artırabileceği ve bağışıklık sisteminin düzgün işleyişini değiştirebileceği düşünülmektedir. Bu, vücudun zararlı istilacılar yerine kendisine saldırdığı otoimmün hastalıklara yol açabilir.

7. Gıda intoleransları

Gıda intoleransları, belirli gıdaları sindirme zorluğunun bir sonucudur. Gıda intoleranslarının bağırsaktaki düşük kaliteli bakterilerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Bu, tetikleyici gıdaların sindirilmesinde güçlüklere ve şişkinlik, gaz, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi semptomlara yol açabilir. Gıda alerjilerinin bağırsak sağlığı ile de ilişkili olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz