×
Hamburger Menü
×

Bebeklerde Hemoroid

Bebeklerde Hemoroid
23 Haziran 2021

Hemoroid, anüsün ağzında dışarı doğru sarkan/çıkan yastıkçıklar. İç hemoroid anüs içinde şişerken, dış hemoroid anüs açıklığının yakınında şişer. Hemoroid ortaya çıktığında, anal doku aşırı şişmeye ve gerilmeye neden olan artan basınç yaşar. Hemoroidler, anüs çevresinde sert yumrular olarak görünebilir ve bazen cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Hemoroidlerin en yaygın nedeni kabızlıkken diğer nedenler şunlardır: bağırsak hareketi yaparken gerginlik, ishal, uzun süre tuvalette oturmak, gebelik, fazla kilo. Hemoroidler yaş, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın herkesi etkileyebilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda ise hemoroid nadirdir. Bebeğinizin hemoroidi olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanız gerekir.

Bebeklerde hemoroid belirtileri

Bebekler, onları neyin rahatsız ettiğini size söyleyemeyeceğinden, bebeğinizin hemoroidi olup olmadığını belirlemek için bazı belirtilere karşı dikkatli olmanız önemlidir. Son derece nadir bir durum olsa da, bebeğinizin anüsünün çevresinde şişmiş, tahriş olmuş topaklar görürseniz, bu hemoroidin bir göstergesi olabilir. Bir bebek için -ve bazen daha büyük çocuklar ve gençler için- yaygın hemoroid semptomları, kabızlık veya anal fissür gibi diğer durumlardan kaynaklanabilir. Bu semptomlar şunları içerir:

Hemoroidlerin en yaygın nedeni kabızlık olduğundan, bebeğinizin ne yediğini izlemek önemlidir. Bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa kabız olma olasılığı düşüktür. Birincil besin kaynağı mama ise veya katı gıdaya geçiş başladıysa, bebeğinizin kabız olma ihtimali vardır. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler için ise kabızlık genellikle yeterli lif almama, hidrasyon ve egzersiz eksikliğinden kaynaklanır. Kabızlık konusunda çocuk doktorunuza danışmanız gerekir.


Kabızlık ile birlikte, bebeğinizin hemoroidi olduğu konusunda endişelenmenize neden olabilecek koşullardan biri anal fissürdür. Bebeğinizi dışkıyı temizlemek için sildiğinizde kan görürseniz, bunun nedeni hemoroit değil anal fissürdür. Her iki durumda da kanlı dışkı, doğru teşhis ve önerilen tedavi için çocuğunuzun çocuk doktorunu görmeniz için bir nedendir.


Hemoroidler genellikle sert dışkıların sonucu olduğundan, daha az zorlamayla daha yumuşak bağırsak hareketlerini kolaylaştırmak için çocuğunuzun diyetini, egzersizini ve sıvı alımını ele almak önemlidir. Bebeğinizin diyetinde lif ve sıvı alımını arttırabilir, etkilenen bölgeyi tahriş etmemek için yumuşak, ıslak, parfümsüz mendiller kullanabilir, bağırsak hareketleri sırasında anüsü yağlamak için vazelin kullanabilir, vücudunu ve sindirimini aktif tutmak için bebeğinizin kollarını ve bacaklarını nazikçe hareket ettirebilirsiniz.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz