Dışkı, rektumdan kolonlara kadar uzanarak, içerisinde bulunan suyun vücuda emilmesini sağlar. Dışkı hissedildiğinde boşaltılmazsa rektumdaki sinirler hasar görebilir ve rektum dışkıya istemsiz şekilde tepki verebilir.
Dışkının tutulmasının alışkanlık haline getirildiği durumlarda başta kabızlık olmak üzere çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Kabızlık, yaklaşık 4 milyon kişiyi etkilemektedir. Kabızlık sonucunda dışkılamada zorluk yaşanması basınç oluşmasına neden olur. Bu basınç sonucunda hemoroid, kaşıntı, kan ve mukus görülebilir. Ayrıca kabızlığın neden olduğu bir diğer önemli sorunda anal fissürlerdir.
Bunların yanı sıra dışkının hissedildiğinde boşaltılmayarak tutulması zamanla rektum duyarsızlaşmasına neden olabilir. Rektum duyarsızlaşır ve beyne dışkılama için sinyal göndermeden önce daha sık dışkılama ihtiyacı hissedilir. Bağırsak hareketleri sırasında anal kaslar gevşetmek yerine sıkılır. Bu durum, kadınlarda cinsel ilişki ve sırasında ağrıya yol açabilir. Dışkı tutulduğunda, ileride bu kaslar beyninize yanıt vermemek için bir sinyal gönderir ve bir sonraki bağırsak hareketinde kolonun daha yavaş boşalmasına yol açabilir.
Ancak dışkının sadece belirli zamanlarda tutulması herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Dışkının tutulmasının kötü sonuçlara yol açması sürekli olarak dışkıyı tutmanın alışkanlık haline getirildiği durumlarda olur. Özetle dışkıyı bekletmek iyi sayılabilecek bir durumken dışkının bekletilmesi alışkanlık haline getirildiğinde kaslara ve sinirlere zarar verebilir.