Dışkınızda mukusla karşılaşmanız her zaman endişe etmeniz gereken bir durum değildir. Çünkü dışkıdaki mukus varlığı yaygın olarak görülür. Sağlıklı olduğunuzda mukus tipik olarak berraktır ve bu yüzden fark edilmesi zordur. Bazen sarı ya da beyaz renkte mukusla da karşılaşabilirsiniz.
Ancak dışkınızdaki mukusta gözle görülür bir artış tespit ederseniz bu durumun altında bazı sağlık sorunları yatıyor olabilir. Bu sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Crohn hastalığı
- Kistik fibroz
- Ülseratif kolit
- İrritabl bağırsak sendromu
- Bağırsak enfeksiyonu
- Paraziter enfeksiyon
- Emilim bozukluğu
- Anal çatlaklar
- Anal fistüller
- Kolorektal kanser (kolon veya rektum kanseri)
Dışkınızdaki büyük miktarda görünür mukus normal değildir ve bir sorun belirtisi olabilir. Dışkıda mukus görmeye başlamanız mutlaka bir sorununuz olduğunu göstermez. Ancak bu durumu takip etmeniz gerekir.
Eğer dışkınızda mukus görmenin yanında aşağıdaki belirtilerle de karşılaşıyorsanız bu daha büyük bir sorunun işaretidir. Bu belirtiler şöyledir:
- Dışkıda kan veya irin
- Karın ağrısı, kramp veya şişkinlik
- Bağırsak hareketlerinde veya rutininde değişiklik
İltihabi bir süreç mukus tabakasını parçalarsa dışkınızda mukusla karşılaşırsınız. Bu durum da kalın bağırsağınızdaki patojenlerin vücudunuza daha kolay erişmesini sağlar ve hasta olma riskinizi artırır.
İshal ve kabızlık durumlarında da dışkınızda mukus artışıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu durum ishal ve kabız geçtiğinde normale dönecektir.
Doktorların çoğu teşhise fizik muayene ve kan testi ile başlayacaktır. Test sonuçları doktorunuzun temel fiziksel sağlığınızı anlamanızı sağlayacaktır. Ek bilgi gerekirse, doktorunuz daha fazla test isteyebilir. Bunlar şu testler olabilir:
- Kan testi
- Dışkı kültürü
- İdrar tahlili
- Kolonoskopi
- Endoskopi
Bazı insanlarda tanı hızlıca konulabilirken diğerlerinde dışkıdaki mukusun altında yatan sebebin bulunması yukarıdaki testlerin sonuçlarına göre biraz uzayabilir.
Kimi vakalarda yaşam tarzı değişiklikleri dışkıdaki mukus sorununu çözebilecekken şu öneriler de etkili olacaktır:
- Sıvı tüketiminizi artırın.
- Probiyotikler açısından zengin yiyecekleri tüketin.
- Düşük asitli ve baharatsız yiyecekler tüketin.
Bunların dışında dışkınızdaki mukusun nedeni farklı bir hastalıksa doktorunuz altta yatan sebebe göre bir tedavi süreci izleyecektir. Bu nedenle eğer dışkınızdaki mukus miktarı sizi endişelendiriyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.