×
Hamburger Menü
×

Karın Ağrısı ile Acil Servise Sık Başvurulan Durumlardan Biri: Divertiküler Hastalık

Karın Ağrısı ile Acil Servise Sık Başvurulan Durumlardan Biri: Divertiküler Hastalık
23 Ekim 2023

Her gün milyonlarca insan bağırsak sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu ağrıların sebeplerin biri de “divertiküler hastalık”dır. Bu yazıda, divertiküler hastalığa ve cerrahi tedavi seçeneklerine değineceğiz.

Divertiküler hastalık, bağırsakların iç yüzeyinde küçük keselerin oluştuğu bir durumdur. Bu keselere "divertikül" denir. Genellikle divertiküllerin oluşmasının nedeni, yeterli miktarda lifli gıda tüketmemek ve uzun süren kabızlıktır. Divertiküler hastalığın ana belirtisi, kramp tarzında karın ağrısı ve şişkinliktir. Diğer semptomlar arasında ishal veya kabızlık da yer alabilir.

Divertiküler hastalık, birçok insan için yaşamları boyunca hiçbir sorun oluşturmayabilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. İşte cerrahi tedavinin ne zaman düşünülmesi gerektiği durumlar:

1. Divertikülit Krizi: Divertiküllerde iltihap gelişir, ufak delinmelerle abse oluştururlarsa cerrahi gerekli olabilir.

2. Perforasyon: Divertiküllerdeki iltihabi durum bağırsakta delinmeyen neden olur bağırsak içeriği yani gayta karın boşluğuna geçerse, şiddetli karın ağrısı, ateş, enfeksiyon değerlerinde yükselme ile acil cerrahi gerekebilir.

3. Kanama: Divertiküler hastalık divertiküllerdeki küçük damarların kanamasına neden olabilir. Cerrahi, ciddi kanamayı durdurmak için gerekebilir.

Bu gibi durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi tedavi, divertiküler hastalığın şiddetli komplikasyonlarını önlemek amacıyla yapılır. İşte yaygın cerrahi tedavi seçenekleri:

1. Geçici Kolostomi: Cerrah, etkilenen, enfekte olup delinen, iltihaplanan bağırsak bölgesini çıkarır ve bağırsak içeriğinin kontrollü olarak dışarı atılması için geçici bir kolostomi yani torba açabilir. Bu karın içindeki ortaya çıkan enfeksiyonların gerilemesine, sakinleşmesine, iyileşmesine yardımcı olur.

2. Bağırsağın hastalıklı kısmının çıkarılması: Cerrah, divertiküler hastalıklı, iltihaplı olan bölgeyi çıkarabilir ve sağlıklı bağırsakları birleştirerek normal bağırsak fonksiyonunu yeniden sağlayabilir. Burada amaç tüm divertiküllü bağırsak kısmını değil sadece hastalıklı bağırsak bölümünün çıkarılması gerekir.

3. Laparoskopi: Cerrahi uygulamaları açık, kapalı yöntemler ile yapılmaktadır. Sıklıkla tercih edilen laparoskopik olarak yaklaşmak, hastayı en az travmaya maruz bırakmaktır.

Cerrahi müdahale sonrasındaki süreç de oldukça önemlidir. Cerrahi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Ancak cerrahi sonrası dönemde bazı ortak adımlar şunlar olabilir:

1-Diyet: Cerrahi sonrası doktorunuzun önerdiği diyeti takip etmek önemlidir. Sıklıkla divertiküler hastalıkta postadan zengin beslenme tercih edilmektedir.

2- Fiziksel Aktivite: Doktorunuzun önerdiği şekilde yavaşça fiziksel aktiviteye geri dönülebilir.

3- İlaçlar: Doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli olarak kullanın.

Tüm bunlarla birlikte her sağlık probleminde olduğu gibi divertiküler hastalık ve cerrahi tedavi hakkında daha fazla bilgi almak için bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.

Sağlığınıza dikkat edin ve doktorunuzun önerilerine sadık kalın!

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz