Hamilelik dönemindeki kadınlarda sık sık görülen kabızlık; beraberindeki ağrı hissi ile hastalar için oldukça rahatsız edici bir sorun olmaktadır. Düşük lifli bir beslenme alışkanlığı, fiziksel egzersizlerin az oluşu ve stres kabızlığın en bilinen sebepleri arasındadır. Hamilelik döneminde ise kabızlık rahatsızlığının bağırsak kasını rahatlatan hormonların artışı ve genişleyen uterusun bağırsaklar üzerindeki baskısı ile ortaya çıktığı bilinmektedir.
Uterus büyüdükçe makat bölgesindeki baskı da paralel olarak artmakta ve kabızlığa neden olmaktadır. Hamilelik sırasında ortaya çıkan kabızlığın bir diğer sebebi de progesteron hormonundaki artıştır. Progesteron hormonu; sindirim sistemi ile birlikte düz kasları rahatlatan bir hormondur ve artışı, gıdaların bağırsaklardan geçişini yavaşlatmaktadır. Bağırsak kasının gevşemesi; tüketilen gıda ve vücuttan çıkması gereken atıkların daha yavaş ilerlemesine sebep olmaktadır. Özellikle yüksek dozlarda alındığı zaman; demir takviyeleri de hamilelik döneminde yaşanan kabızlık sorununun şiddetini artırabilir. Bu durumda eğer demir takviyesi alıyorsanız bol su içtiğinizden emin olmalısınız.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan kabızlık sorunu genellikle başka hastalıkların habercisi olmasa da; bu ihtimali göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Kabızlık ile birlikte karın ağrısı, ishal, dışkıda mukus veya kan gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Ayrıca kabızlık; makat bölgesindeki damarların şişmesine sebep olarak hemoroid oluşumuna neden olabilir. Hemoroid çoğu durumda; hamilelik dönemi sona erdiğinde ve bebeğiniz doğduğunda ortadan kaybolacaktır.
Bağırsaklar yemekten sonra aktif olduğu için; kendinize bu sürede tuvalete gitmek için zaman tanıyın ve dürtü hissettiğinizde tuvalete gitmeyi ertelemeyin.
Düzenli olarak fiziksel egzersiz yapın; yüzmek, yürüyüş yapmak gibi aktiviteler vücudunuzu dinç hissetmeniz dışında kabızlığın şiddetini de azaltacaktır.
Her gün ortalama 10 bardak olacak şekilde bol bol su için. Hamilelik döneminde vücuda giren sıvı miktarı daha değerlidir; vücudunuzun yeni doku oluşturmak, besin maddelerini taşımak ve toksinleri boşaltmak gibi sebepler için suya ihtiyacı vardır.
Lif bakımından zengin gıdalar tüketmeye çalışın. Kahverengi pirinç, meyve, sebze gibi gıdalar kabızlık şikayetlerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
Doğum öncesi vitaminleri kullanıyorsanız ve bu vitaminlerdeki demir oranı yüksek ise; doktorunuza danışarak farklı bir vitamin önermesini isteyebilirsiniz.