Sigaranın pek çok hastalıkla ilişkili olduğu artık bilinen bir gerçek. Sigara dumanı kanserojen maddeler içeriyor ve bu kanserojenler DNA’ya zarar vererek zamanla vücudun oluşan bir hasarı onarabilme yeteneğini de azaltıyor.
Sigara içme alışkanlığından vazgeçmek, kanseri önleme konusunda her zaman iyi bir fikirdir. Ancak, sigarayı bırakmak kolon kanseri riskini azaltmanıza yardımcı olabilmesi için uzun bir süre geçmesi gerekiyor. Ayrıca indüksiyon dönemi de gerekiyor. Kolon kanseri teşhisi yapılan ya da risk grubunda bulunan kişilerin çok büyük bir kısmı 20’li yaşlarında sigara içenlerden oluşuyor. Çünkü sigara içmenin başlangıcı ile adenokarsinomların başlangıcı arasında yaklaşık 30 yıllık bir zaman var. Yani kanser öncesi veya erken kanserin ortaya çıkması için uzun bir süre gerekiyor. Aynı şekilde vücudun ortalama risk seviyesine geri dönmesi de bir o kadar zaman geçmesi gerekiyor.
Eğer başka belirgin risk faktörü yoksa sigara içenlerin kolon kanseri için ne zaman tarama yaptırması gerektiğine dair belirlenmiş bir zaman şimdilik yok. Ancak eğer düşük risk taşıyorsanız 40 yaşından itibaren tarama yaptırmanız faydalı olacaktır. Bundan sonra ne sıklıkta bir kolonoskopi taraması yaptırmanız gerektiği de bu ilk taramanın sonucuna bağlı olacaktır.
Sigara içilmesinden kaynaklanan kolon kanseri riskinin birinci derece akrabalık durumundan kaynaklanan risk kadar yüksek olduğu biliniyor. Eğer sizin de aile geçmişinizde kolon kanseri varsa mutlaka 40 yaşından itibaren kolon kanseri taramasına başlamalısınız. Ancak ailenizde böyle bir geçmiş yoksa ve yalnızca sigara içiyorsanız tarama için doktorunuza başvurmalısınız.
Sigara içmek ve kolon kanseri arasındaki bağlantı üzerinde yapılan araştırmalar sürüyor. Araştırmalar ilerledikçe sigara içmenin erken taramayı gerektiren bir risk faktörü olarak tanınması bekleniyor.
Son olarak sigarayı bırakmak için asla geç olmadığını unutmayın. Sigarayı bıraktığnızda vücudunuzun zarar görmüş DNA’yı onarması zaman alsa da bunu mutlaka başarıyor. Siz de sağlığınız için, sigarayı hemen bırakın.