Dış rektum ve anüsteki şişmiş kan damarları yani hemoridler bağırsak hareketleri sırasında yoğun bir acı yaşamanıza neden olabilir. Sıklıkla görülen belirtiler arasında: rektal ağrı, kaşıntı, kanama ve muhtemelen prolapsus (hemoroidlerin anal kanal içine çıkması) yer alır. Hemoroidler nadiren tehlikeli olabildikleri gibi, tekrarlayan ağrılar oluşturabilirler. Hemoroid iç ve dış hemoroid olmak üzere iki çeşittir. İç hemoroid rektumun içinde oluşur. Dış hemoroidler ise anüsün kendisinde gelişir. Her iki durumda da hemoroidler dışkı, ağrı ve kanamaya neden olurlar.
Ancak, basit ve kendi kendinize alabileceğiniz önlemler ile hemoroidlerin oluşmasını önleyebileceğiniz gibi çoğunun iyileşmesini de hızlandırabilirsiniz. Hemoroidleri tedavi etmek için uygulayabileceğiniz 5 etkili öneri bulunmaktadır.
Hemoroid ağrılarını hafifletmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz beş öneri şu şekildedir:
Lifli gıdaları beslenmenize ekleyin: Hemoroidleri iyileştirmek için en önemli şey, beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemek ve lifli gıdalar tüketmektir. İnsanlar günde 20-30 gram lif kaynağı tüketmelidir.
Dışkınızı yağlandırın: Bağırsak hareketlerinden önce, bir yemek kaşığı organik zeytinyağını elma ya da yoğurtla karıştırıp, kahvaltıda veya öğle yemeğinde tüketmek, dışkınızın yağlanmasını ve kolayca boşaltılmasını sağlayarak hemoroid oluşumunu engeller.
Tuvalet ihtiyacını hissettiğinizde bekletmeyin: Bağırsak hareketlerini hissettiğinizde, hemen tuvalete gidin; Dışkınızı bekletmek ve bağırsak hareketlerini durdurmak hemoroid oluşumunun en önemli nedenlerinden kabızlığa neden olur.
Tuvalette oturma pozisyonunuza dikkat edin: Tuvalete oturduğunuzda ayaklarınızın yüksekte kalması rektumun pozisyonunu değiştirerek dışkıların daha kolay geçmesini sağlar.
Sıcak su oturma banyoları yapın: Sıcak su oturma banyoları hemoroidlerde rahatlama sağlar. İltihaplı alanı iyileştirmek için, günde iki- üç kez 10-15 dakika süreyle ılık suya oturabilirsiniz.
Hemoroidler alınan giderici ve iyileştirici önlemlere rağmen kronik hale gelir ya da kanamaya başlarsa, bağırsak hareketlerinde zorlanmanıza ve acı duymanıza neden olur. Bu durumda hemoridlerin tedavisinde, minimal invaziv teknik - lastik bant ligasyonu ve lazer, infrared bipolar koagülasyon gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Uygun tedavi yöntemini öğrenmek için doktora danışmanız gerekir.