×
Hamburger Menü
×

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavi Edilmesi Gereken Kronik Bir Hastalıktır

Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavi Edilmesi Gereken Kronik Bir Hastalıktır
26 Eylül 2018

Irritabl bağırsak sendromu (Huzursuz Bağırsak Sendromu, IBS), kalın bağırsağı etkileyen ve yaygın olarak görülen bir hastalıktır. En çok görülen belirtiler arasında kramp, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, ishal ve kabızlık bulunur. IBS tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalıktır.
Huzursuz bağırsak sendromunun, diğer bağırsak hastalıklarından ayırt edici belirtileri bulunur. Bu belirtiler beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları değiştirilerek stres yönetiminin sağlanmasıyla kontrol altına alınabilirler. Daha şiddetli belirtiler gösteren hastalar ise, doktora başvurarak gerekli tedavi yöntemlerini uygulayabilirler.
 

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS) belirtileri nelerdir?

IBS’nin belirtileri değişkenlik göstermekle birlikte, en yaygın belirtileri şu şekildedir: 

 

Doktora ne zaman danışılmalıdır?

Bağırsak alışkanlıklarınızda veya IBS'nin diğer belirtilerinde kalıcı bir değişiklik varsa, doktorunuza başvurmalısınız. Bu durum bazen kolon kanseri gibi daha ciddi bir hastalığı işaret edebilmektedir. Doktora başvurmanızı gerektiren belirtiler:

 

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS) görülmesinin nedenleri nelerdir?

IBS'nin kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte İBS oluşum nedenleri faktörler aşağıda verilen şekildedir: 

 

Bağırsakta oluşan kas kasılmaları: Bağırsak duvarları, sindirim sisteminiz boyunca yiyecek taşıyan kas tabakaları ile kaplıdır. Daha güçlü ve normalden uzun süren kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilir. Bağırsak kasılmaları gıda geçişini yavaşlatarak sert, kuru dışkılara yol açarak kasılmaları arttırır.
 

Gergin sistem: Sindirim sistemindeki ve sinirlerdeki anormallikler,  gaz çıkarma ve dışkılamayı rahat geçirmenizi engelleyerek ağrılara sebep olabilir. Beyin ve bağırsaklar arasındaki zayıf olan sinyaller vücudunuzun sindirim sürecinde normal olarak meydana gelen değişikliklere aşırı tepki gösterilmesine neden olur. Bu durum ise  ishal ve kabızlık gelişebilir.

 

Bağırsaklarda iltihaplanma: IBS hastalığı bulunan kişiler,  bağırsaklarında çok sayıda bağışıklık sistemi hücresine sahiptir. Bu durum ağrı ve ishale neden olabilir.

 

Şiddetli enfeksiyon: IBS, bakterilerin veya bir virüsün neden olduğu ciddi bir ishal (gastroenterit) sonrasında gelişebilir. IBS bağırsaklardaki bakteri fazlalığıyla da ilişkili olabilir.


Bağırsaktaki bakterilerdeki değişiklikler (mikroflora): Mikroflora, bağırsaklarda yaşayan "iyi" bakterilerdir. Yapılan araştırmalar, IBS hastalığı bulunan kişilerde mikrofloranın farklı düzeylerde olduğunu göstermektedir.
 

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS) riskini arttıran faktörler nelerdir?

İrritabl bağırsak sendromu (IBS) riskini arttıran faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler şu şekildedir:

 

IBS en çok kimlerde görülür? Hangi durumlarda yaygındır?

 

IBS'nin neden olabileceği hastalıklar nelerdir?

IBS hastalığı;

 

IBS'yi önlemek ve belirtilerini azaltmak için yapo,ılabilecekler nelerdir?

Stresle başa çıkmanın yollarını bulmak IBS’yi önlemeye ve belirtileri hafifletmeyi sağlayabilir. Uyulabilecekleriniz yöntemler şu şekildedir:

Rehberlik veya danışmanlık: Bir danışman stresle baş etmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, psikoterapinin belirgin ve uzun süreli olarak belirtileri azaltabileceğini göstermiştir.

 

Biofeedback yöntemi: Elektrik sensörleri vücudunuzun fonksiyonları hakkında bilgi (geribildirim) almanıza yardımcı olur. Geri bildirim yöntemi, belirtileri hafifletmek için belirli kas gruplarını gevşetmek gibi ince değişikliklere odaklanmanıza yardımcı olur.

 

Progresif gevşeme egzersizleri: Bu egzersizler, vücudunuzdaki kasları gevşetmenize yardımcı olur. Bu gevşeme egzersizlerine ayaklardaki kasları sıkarak başlanır ve ardından tüm gerginliklerin yavaşça gitmesine konsantre olunur. Böylece vücutta bulunan kaslar, gözler ve kafa derilerisi dahil olmak üzere rahatlama sağlanır.
Farkındalık eğitimi. Bu eğitim stres azaltma tekniğidir.  Endişelerinizi ve dikkat dağınıklıklarınızı azaltarak odaklanmanıza yardımcı olur.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz