×
Hamburger Menü
×

IBS Kilonuzu Nasıl Etkiler?

IBS Kilonuzu Nasıl Etkiler?
19 Kasım 2021

İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hastanın, düzenli olarak rahatsız edici gastrointestinal (GI) semptomlar yaşamasına neden olan bir durumdur. Bu rahatsızlıklar şunları içerebilir: mide krampı, ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik… IBS semptomları hafif ila şiddetli olabilir. IBS ile ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi benzer semptomlara neden olan diğer durumlar arasındaki fark, IBS'nin kalın bağırsağa zarar vermemesidir. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının aksine, IBS nedeniyle kilo kaybı normal değildir. Bununla birlikte, IBS, bir kişinin tolere edebileceği gıdaların türünü etkileyebileceğinden, kilo değişikliklerine neden olabilir.

IBS kilonuzu nasıl etkiler?

IBS, GI sisteminin işleyişini etkileyen en yaygın bozukluklardan biridir. IBS'nin kesin nedenleri bilinmemektedir. Örneğin, IBS'li bazı kişiler, bağırsakları yiyecekleri normalden daha hızlı hareket ettirdiği için artan ishal nöbetleri yaşarlar. Diğerlerinde ise IBS semptomları, normalden daha yavaş hareket eden bir bağırsak nedeniyle kabızlık ile ilişkilidir.

IBS, bazı kişilerde kilo kaybına veya alımına neden olabilir. Bazıları, normalden daha az kalori tüketmelerine neden olabilecek önemli karın krampları ve ağrıları yaşayabilirken; diğerleri, gerekenden daha fazla kalori içeren belirli yiyeceklere yeme eğiliminde olabilir.

Son araştırmalar, aşırı kilolu olmak ile IBS'ye sahip olmak arasında bir bağlantı olabileceğini göstermiştir. Sindirim sisteminde, vücut ağırlığını düzenleyen belirli hormonlar bulunmaktadır. Bu hormonlar, IBS'li kişilerde beklenenden daha yüksek veya daha düşük seviyelerde görülebilmektedir. Bağırsak hormonu seviyelerindeki bu değişiklikler kilo yönetimini etkileyebilir.

IBS semptomlarınızı her zaman kontrol edemeyebilirsiniz, ancak lif içeren sağlıklı bir diyeti takip etmek de dahil olmak üzere sağlıklı bir kiloyu korumanıza yardımcı olacak bazı yollar vardır.

IBS ve diyet

IBS’li hastalara büyük öğünler yemek yerine birkaç küçük öğün yemeyi içeren bir diyet önerilir. Bu genel kurala ek olarak, yağ oranı düşük ve tam tahıl karbonhidratları yüksek bir diyet de önerilmektedir.

IBS'li birçok kişi, semptomları kötüleştiren gaza neden olacağından korktukları için lifli yiyecekleri yemekte tereddüt eder. Ancak liflerden tamamen kaçınmanız gerekmez. Diyetinize yavaş yavaş lif eklemeniz gaz ve şişkinlik olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Semptomları en aza indirmek için bol su içmeniz de önemlidir.

IBS hastalığını kötüleştirdiği bilinen yiyeceklerden kaçınmak isteyebilirsiniz; bu yiyecekler aynı zamanda kilo alımına neden olma eğilimindedir. Bunlar: alkollü içecekler, kafeinli içecekler, sorbitol gibi önemli miktarda yapay tatlandırıcı içeren gıdalar, fasulye ve lahana gibi gaza neden olduğu bilinen yiyecekler, bol yağlı yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, kızarmış yiyecekler şeklinde sıralanabilir.

Doktorunuz, belirtilerinizi kötüleştirme eğiliminde olanları tespit edip edemeyeceğinizi görmek için yediğiniz yiyeceklerin bir günlüğünü tutmanızı da önerebilir. Kilo kaybı veya alımı IBS'nin bir yan etkisi olabilir. Bununla birlikte, sağlıklı bir kiloyu korurken semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilecek diyet yaklaşımları da vardır.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz