Doktorunuz, irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarının tedavisine yardımcı olmak için diyetinizde değişiklikler önerebilir. Bu değişiklikler:
Belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini gözlemleyebilmeniz için birkaç hafta yediklerinizi değiştirmeniz gerekebilir. Doktorunuz bir diyetisyen ile görüşmenizi de tavsiye edebilir.
Lif, dışkıyı yumuşattığı ve geçişini kolaylaştırdığı için IBS’nin bir semptomu olan kabızlığı iyileştirebilir. Günde 22 ila 34 gram lif alınması önerilmektedir. Fasulye, meyve ve yulaf gibi besinlerde çözünür lif; tam tahıllı ürünler ve sebzelerde çözünmez lif bulunmaktadır. Araştırmalar, çözünür lifin IBS semptomlarını hafifletmede daha yararlı olduğunu göstermektedir.
Vücudunuzun daha fazla lif tüketmeye alışmasına yardımcı olmak için, lifli yiyecekleri diyetinize her seferinde azar azar dahil edin. Aynı anda çok fazla lif tüketimi gaza neden olarak IBS semptomlarını tetikleyebilir. Diyetinize her gün 2-3 gram lif eklemek, gaz ve şişkinliği önlemeye yardımcı olabilir.
Doktorunuz, IBS semptomlarınızın düzelip düzelmediğini görmek için; buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten içerikli gıdalardan kaçınmanızı tavsiye edebilir. Glüten içeren yiyecekler arasında çoğu tahıl, makarna ve birçok işlenmiş yiyecek bulunur. IBS’li bazı kişiler, çölyak hastalığı olmasa bile, glüten yedikten sonra daha fazla semptom gösterirler.
Doktorunuz, sindirimi zor olan karbonhidratları (FODMAP) içeren belirli yiyecekleri azaltmanız veya bunlardan kaçınmanız için düşük FODMAP diyeti adı verilen özel bir diyet denemenizi önerebilir. FODMAP içeren yiyecekler şunlardır:
Doktorunuz, belirtilerinize yardımcı olup olmadığını görmek için düşük FODMAP diyetini birkaç hafta denemenizi önerebilir.