Kabızlık, haftada üçten az bağırsak hareketi olarak tanımlanmaktadır. Ancak normal bağırsak hareketleri tanımı kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kabızlığın birkaç nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları, dışkının yavaş hareketi, pelvik taban bozuklukları nedeniyle kolonun gecikmiş boşalması ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi gastrointestinal bozukluklarıdır. Kabızlığa çoğu kez başka belirtiler de eşlik etmektedir. Kabızlığa eşlik eden en yaygın semptomlar şu şekilde sıralanabilir:
Kabız olduğunuzda, dışkı sıkıştığı ve hacim kazandığı için bağırsaklarınız şişmeye başlar. Vücudunuzun normalde ürettiği gaz dışkının arkasında hapsolur. Bu da şişkinliğe neden olur.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir. Sertleşmiş dışkı ağrılı basınca neden olabilir ve kabız olduğunuzda şişkinlik ve gaz nedeniyle karnınızda ağrı hissedebilirsiniz.
Kabızlık, bağırsak hareketlerinizin normalden daha zor veya daha az olması durumu olduğundan, tuvalete çıkmakta zorlanma görülebilir.
Kabız olduğunuzda, dışkıyı dışarı atmak için bağırsak hareketleriniz sırasında kendinizi zorlanırken bulabilirsiniz. Bu zorlanma anüs ve/veya hemoroid adı verilen rektum çevresindeki damarların, arterlerin veya dokunun şişmesine neden olabilir. Bunlar anal kaşıntıya, silme işleminden sonra az miktarda kan ve bağırsak hareketleri sırasında ağrıya neden olabilir.
Kabızlık sırasında dışkı görünümünde değişiklik gözlenmektedir. Dışkı genellikle sert ve çok küçük parçalıdır.
Çoğu insan kabızlığın bağırsak hareketlerine sahip olmamak anlamına geldiğini düşünür, ancak kabızken de bağırsak hareketleriniz olabilir. Bununla birlikte kabız olduğunuzda tuvalete çıkma sayınız azabilir. Bağırsak hareketleriniz arasında günler olabilir veya günlük tuvalete çıkma rutininizden daha az çıkabilirsiniz.
Kabız olmak kendinizi yorgun ve uyuşuk hissetmenize neden olabilir. Bunun nedeni, susuz kalmanız olabilir. Bununla birlikte kabızlığınız da yorgunluğunuza katkıda bulunabilir.
Dışkının bağırsaklarınızda yedeklenmiş olması ve sıkışmış gaz bulunması sebebiyle iştah kaybına sebep olabilir.
Kabızlık sırasında sırt ağrısı görülebilir. Tipik olarak, sırt ağrısı sırtınızın altından ortasına kadar olacaktır. Bunun nedeni, dışkınızın bağırsaklarınızın alt kısmında sıkışması ve herhangi bir basınç veya gazın sırtınıza baskı yapmasıdır.