×
Hamburger Menü
×

Kabızlığımın Sebebi Stres mi?

Kabızlığımın Sebebi Stres mi?
11 Şubat 2022

Beyin ve mide-bağırsak sistemi uyum halinde çalışır ve sinir ve sindirim sistemi sürekli iletişim halindedir. Stresin tetiklediği düşünce ve duyguların, mideniz ve bağırsaklarınız üzerinde etkisi olabilir.

Stres Etkisi

Beyin ve mide-bağırsak sistemi uyum halinde çalışır ve sinir ve sindirim sistemi sürekli iletişim halindedir. Stresin tetiklediği düşünce ve duyguların, mideniz ve bağırsaklarınız üzerinde etkisi olabilir. Tersi de mümkündür. Bağırsaklarınızda olup bitenler strese neden olabilir. Kronik kabızlık, ishal ve diğer bağırsak rahatsızlıkları da kaygıyı tetikleyerek kısır bir stres döngüsüne sebebiyet verebilir. Anksiyete ve artan duygular kabızlığa neden olabilir veya kabızlığı daha da kötüleştirebilir.

Vücut fonksiyonlarınızın çoğu, beyni ana organlara bağlayan bir sinir ağı olan otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Otonom sinir sistemi, vücudunuzu acil durumlara ve yüksek kaygı durumlarına hazırlayan sempatik sinir sistemini içerir. Aynı zamanda, parasempatik sinir sistemini de içerir. Parasempatik sinir sistemi ayrıca gastrointestinal sisteminizde bulunan enterik sinir sistemi ile iletişim kurarak vücudunuzu sindirime hazırlar.

Kronik kabızlığınıza stres neden oluyorsa, her iki sorunu da ele almalısınız.Yoga, egzersiz ve meditasyon stresinizi hafifletmeye yardımcı olabilir. Anksiyete ve depresyon duygularını yönetmenize yardımcı olması için terapi alabilirisiniz. Ayrıca diyetinizi bir uzman yardımıyla yeniden gözden geçirmek ve yeterince uyumak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak önemlidir.

Enterik sinir sistemi

Enterik sinir sistemi nöronlarla doludur ve bazen ikinci beyin olarak adlandırılır. Beyniniz ve sinir sisteminizin geri kalanıyla iletişim kurmak için kimyasal ve hormonal nörotransmitterleri kullanır. Enterik sinir sistemi, vücudun serotoninin çoğunun üretildiği yerdir. Serotonin, sindirime yardımcı olur. Artan kaygı dönemlerinde, beyin tarafından kortizol, adrenalin ve serotonin gibi hormonlar salınabilir. Bu, bağırsaklarınızdaki serotonin miktarını artırır ve mide spazmlarının oluşmasına neden olur. Bu spazmlar kolonunuzun tamamında olursa ishal olabilirsiniz. Spazmlar kolonun bir bölgesinde izole edilirse, sindirim durabilir ve kabızlık meydana gelebilir.

Stres Faktörü

Yemek yediğinizde, sindirim sisteminizi kaplayan nöronlar, bağırsaklarınıza yemeğinizi kasıp sindirmeleri için sinyal verir. Stres altındayken, bu sindirim süreci yavaşlayabilir. Yaşadığınız stres şiddetli veya uzun süreliyse mide ağrısı ve kabızlık gibi belirtiler kronikleşebilir. Stres ayrıca gastrointestinal sisteminizde iltihaplanmaya neden olabilir, kabızlığı artırabilir ve sahip olabileceğiniz mevcut inflamatuar koşulları kötüleştirebilir.

Stres diğer hastalıkları kötüleştirir mi?

Kabızlığa neden olan bazı durumlar stresle daha da kötüleşebilir. Bunlar:

İrritabl bağırsak sendromu (IBS)

Stres, IBS üzerinde rol oynamaktadır. Stresin, otonom sinir sistemi içindeki aktiviteyi artırarak veya azaltarak IBS semptomlarının gelişimine veya kötüleşmesine katkıda bulunabileceği öne sürülmektedir. Stres ayrıca gastrointestinal sistemdeki bakterilerin dengesizleşmesine neden olabilir. Bu duruma disbiyoz denir ve IBS ile ilişkili kabızlığa katkıda bulunabilir.

İltihaplı bağırsak hastalığı (IBD)

IBD, sindirim sisteminin kronik iltihabı tarafından belirlenen çeşitli durumları kapsar. Bunlara Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahildir. Stres, bu koşulların alevlenmesine neden olabilmektedir. Kronik stres ve depresyon, IBD alevlenmelerini tetikleyebilecek iltihabı arttırmaktadır.

IBS/IBD kaygıyı artırabilir mi?

IBS ve IBD hem strese tepki verir hem de strese neden olur. IBS’li kişilerin kaygıya yoğun tepki verdiği, kas spazmlarına, karın ağrısına ve kabızlığa neden olduğu düşünülmektedir. Şu unsurlar IBS’nin başlangıcı ile ilişkilendirilmiştir: sevilen birinin ölümü, erken çocukluk travması, depresyon, endişe. Kolon, sinir sistemi tarafından kontrol edildiğinden, bu rahatsızlıklardan birine sahipseniz depresif veya endişeli hissedebilirsiniz. Ayrıca semptomları artırabilecek IBS ile ilgili olmayan endişeleriniz olabilir. IBS veya IBD’li kişiler, bu koşullara sahip olmayanlara göre daha yoğun ağrı hissedebilirler. Bunun nedeni, beyinlerinin gastrointestinal sistemden gelen ağrı sinyallerine daha duyarlı olmasıdır

Kötü yiyecek seçimleri katkıda bulunabilir mi?

Stres ve kötü yemek seçimleri arasında bir ilişki vardır. Strese bağlı kabızlık yaşıyorsanız, bu durumu daha da kötüleştirebilir. Soruna neden olduğunu bildiğiniz yiyecekleri yememeyi denemelisiniz. Hangilerinin sizi en çok etkilediğini bilmeniz için bir yemek günlüğü tutmak yardımcı olacaktır. Lifli gıdalar bazıları için iyi bir seçim olabilecekken; diğerleri için kabızlığı daha da kötüleştirebilir. Çünkü sindirimi daha zordur. IBS’niz varsa, gazlı içecekleri, kafeini ve alkolü diyetinizden kalıcı olarak veya semptomlarınız azalıncaya kadar çıkarmalısınız.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz