×
Hamburger Menü
×

Karın Ağrısı Önemli Bağırsak Hastalıklarının İşareti Olabilir

Karın Ağrısı Önemli Bağırsak Hastalıklarının İşareti Olabilir
19 Ekim 2018

Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde karın ağrısı yaşamaktadır.  Karın ağrısı genel olarak sindirim sistemi ilgili hastalıkların işareti olabilir. Dolayısıyla karın ağrısı basit bir hazımsızlıktan kaynaklanabileceği gibi, başka hastalıklarında sebebi olabilir. Karın ağrısına eşlik eden diğer belirtilere bağlı olarak, ağrının sebebini doktor belirlemelidir.

 

Karın ağrısına sebep olabilecek faktörler şu şekildedir:

Gaz: Karın bölgesinin herhangi bir yerinde meydana gelebilecek şişkinlik, bıçaklama, geğirme gaz geçişi olarak belirtilebilir. Ağrı, karın bölgesinde bir bölgeden diğerine hızlıca kayabilir. Geldiği kadar çabuk kaybolabilen bir ağrı hissidir.

 

Kabızlık: Karın bölgesinde hissedilen ağrı, yetersiz bağırsak hareketleri sert topaklı dışkı ve şişkinlik gibi belirtilerin tümü kabızlık kaynaklı ağrılardır.

 

Gıda alerjisi : Belirli bir gıdayı tüketirken veya tükettikten sonra tekrarlayan karın ağrısı veya kramplar gıda alerjisinin ana belirtilerindendir.  Gıda alerjisinin diğer belirtileri ise şişkinlik, kusma, ishal ve mide ekşimesidir.  Gıda alerjisinde, kimi zaman sadece mide değil, tüm vücut etkilenir. Kaşıntı ve döküntü olabilir. Ayrıca kişi nefes almakta zorluk çekebilir ve göğüs ağrısı yaşanabilir. Gıda alerjisi olan bazı insanlarda, tansiyon aniden düşer. Eğer karın bölgesinde ağrıya eşlik eden ani ve şiddetli kramplar varsa gıda zehirlenmesinden de söz edilebilir.

 

Mide virüsü: Bu durumda karın bölgesinin yarısından fazlasında ağrı hissedilebilir. Yani ağrı yalnızca bir noktada bulunmaz. Mide ağrısının yanı sıra;  mide bulantısı, kusma ve ishal de görülebilir. Ayrıca mide virüsü bazı insanlarda lenf bezlerinin şişmesine ve ateşlenmeye neden olabilir.

 

Adet dönemleri: Bazı kadınlar adet dönemlerinde karın ağrısı yaşayabilir.  Bu ağrı keskin kramplar şeklinde gelip giden alt karın ağrısıdır.

 

İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonlarında ağrı genellikle alt karın bölgesinde görülür. Bazen de sırtta basınç veya kramp şeklinde olur. Hastalığın diğer belirtileri: kötü kokulu ve kanlı idrar, sık idrara çıkma, ateş, titreme ve yorgunluktur.

Bazen karın ağrılarının sebebi basit olmayabilir. Bu ağrılar genellikle çeşitli hastalıkları işaret eder:

 

Peptik ülser: Karın bölgesinde yanma hissi oluşturan bir ağrı, peptik ülserin önemli bir belirtisidir. Bu durumda yemek borusu, mide ve ince bağırsağın üst ve iç kısmı ağrılıdır. Ağrı göbekten göğüs kemiğine kadar uzanan herhangi bir bölgede hissedilebilir. Mide boş olduğunda ise ağrı şiddetlenir.  Diğer önemli belirtiler ise:  dışkıda kan ya da siyah dışkı görülmesidir.

 

Fıtık: Fıtık,  bir organı içeren boşluğun zayıflamış duvarının bir bölümünden organa bağlı bir yağlı dokunun çıkıntı oluşturmasıdır. Abdominal herni, en sık görülen fıtıktır. Zayıf karın kasları bulunan insanlarda fıtık gelişmesi daha olasıdır. Fıtığın gerçek nedeni henüz bilinmemekle birlikte, genellikle öksürme ve hapşırma sırasında dışkıda kızarma, ağır kaldırma veya karın üzerinde baskı yapmanın fıtığa neden olabileceği düşünülmektedir. Fıtık nedeni her ne olursa olsun karın ağrılarına neden olur.

 

Safra kesesi taşları: Safra kesesi taşları safra kesesinde oluşan katı kolesterol ve pigment parçacıklarıdır. Saf taşlarına neden olan faktörler ise: obezite, yüksek östrojen düzeyleri, kolesterol ilaçları, diyabet hızlı alıp kilo vermedir.

 

Böbrek taşı: Bu durumda ağrı, taş böbrek içinde hareket ettiğinde veya idrar borusuna geçtiğinde oluşur. Ağrı, kaburgaların ve sırtın alt bölgelerinde şiddetlidir. Alt karın ve kasıkta yayılarak dalgalarda oluşur. Böbrek taşı durumunda,  idrar kötü kokar ve rengi olarak kırmızı olabilir. Mide bulantısı ve kusma böbrek taşının diğer belirtileridir.

 

Endometriozis :  Endometriozis, rahmin iç tabakasının rahim dışında büyüdüğü  ve şiddetli ağrıya yol açan bir bozukluktur. Ağrı, pelvik bölgede günler öncesinden veya adet döneminde karın bölgesine kadar yayılabilir

 

Crohn hastalığı: Crohn hastalığı, ince bağırsağın alt kısmının veya kalın bağırsağın üst kısmının ülser geliştirdiği kronik  iltihaplı bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığı olanlarda karın bölgesinde ciddi kramplar görülür.  Diğer belirtiler arasında ise  hafif ateş, mide bulantısı ve kusma sayılabilir. Crohn hastalığına neyin neden olduğu henüz bilinmemektedir. Araştırmacılar, karın ağrısının bağırsak, kanlı ishal ve anemi tutulumu nedeniyle oluştuğunu düşünüyor. Ayrıca Crohn hastalığını teşhis etmek için belirli bir standart olmadığını belirtiyorlar.

 

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) :   Asit reflüsü, yaygın bir sorundur. Üst karın ağrısı, boğaz daralması ve hıçkırıklara yol açabilir. Diğer belirtiler arasında göğüs ağrısı, yemeğin hemen ardından ortaya çıkan ağrı, ağızda acı tat ve mide bulantısı sayılabilir.

 

Apandisit (apandisitin iltihaplanması): Karnın alt sağ tarafında bulunan bölgede ağrıya neden olur. Ağrı, göbek bölgesinde başlar ve karın sağ tarafına doğru hareket eder.  Bulantı, kusma, kabızlık veya ishal, iştah kaybı ve hafif ateş, apandisitin diğer belirtileridir.

 

Pankreas kanseri: Orta karın bölgesinde sık görülen bir ağrı genellikle pankreas kanserinin ilk belirtilerinden biridir. Zamanla ağrı, karın içinden arkaya doğru yayılır. Diğer belirtiler arasında şişkinlik, bulantı, kusma bulunur.

Karın ağrısının belirtilenlerin dışında birçok nedeni olabilir. Bu nedenle karın ağrısı ile birlikte nefes darlığı veya kusma görülüyorsa mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz