Pilonidal kistler genellikle dökülen saçınızın cildinizi delip gömülmesiyle ortaya çıkar. Eğer böyle enfeksiyon kaparsa ortaya çıkan apse genellikle çok ağrılıdır. Bu küçük kist ameliyata ihtiyaç duyulmadan kristalize fenol uygulaması ile tedavi edilir.
Pilonidal kistler sıklıkla genç erkeklerde görülür ve tekrarlama olasılığı vardır. İşleri gereği uzun saatler boyunca oturan kişilerde görülme riski yüksektir.
Pilonidal sinus enfekte olduğunda bölgede şişkin bir apse meydana gelir. Ortaya çıkan bu enfekte pilonidal sinusun semptomları şunlardır:
· Ağrı
· Derinin kızarması
· Derideki bir açıklıktan irin veya kan çıkması
· Apseli yerden gelen kötü koku
Kıl dönmesinin semptomlarıyla karşılaşırsanız hemen doktora görünmelisiniz. Doktorunuz size bu rahatsızlıkla ilgili en doğru tedavi sürecini önerecektir.
Pilonidal kistlerin kesin nedeni açık değildir. Ancak çoğu pilonidal kistin cilde nüfuz eden kıllardan kaynaklandığı biliniyor. Sürtünme ve basınç, sıkı kıyafetler, bisiklete binme, uzun süre oturma veya benzeri faktörler kılları cildin içine doğru bastırır. Saçları yabancı bir madde olarak algılayan vücut, saçın etrafında bir kist yaratır.
Aşağıda yer alan faktörler sizi pilonidal kist oluşumuna daha yatkın hale getirebilir:
· Anal seks
· Fazla kilolu olmak
· Hareketsiz bir yaşam tarzı
· Uzun süreli oturma gerektiren meslek
· Aşırı tüylü vücut
· Sert saçlar
Eğer kronik olarak enfekte olan kıl dönmesi uygun şekilde tedavi edilmezse, skuamöz hücreli karsinom adı verilen bir tür cilt kanseri geliştirme riski az da olsa vardır.
Kıl dönmesini önlemek için şunları deneyebilirsiniz:
· Bölgeyi temiz tutun
· Gerekirse kilo verin
· Uzun süre oturmaktan kaçının
Geçmişte kıl dönmesi yaşadıysanız, tekrarlama riskini azaltmak için bölgeyi düzenli olarak tıraş etmek veya epilasyon ürünlerini kullanmak faydalı olabilir.