×
Hamburger Menü
×

Kolon Kanseri Tedavisi Öncesi ve Sonrası Beslenme Planı

Kolon Kanseri Tedavisi Öncesi ve Sonrası Beslenme Planı
26 Haziran 2020

Kolonunuz yani bağırsaklarınız; sizi güçlü ve sağlıklı tutmak için vücudunuzdaki besinleri işleyen ve dağıtan sindirim sisteminizdeki önemli bir oyuncudur. Bu nedenle iyi yemek ve besleyici bir plan sürdürmek, kolon kanseri tedavilerine hazırlanmak ve iyileşmek için en iyi yollardan biridir. İşte tedaviden önce ve sonra kolonunuzu mümkün olan en iyi şekilde tutmanıza yardımcı olacak bir beslenme planı oluşturmak için bazı önemli ipuçları.

 

Kolon Kanseri Tedavisi Sırasında Vücudunuzun Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Kolonunuz sindirimde çok önemli bir rol oynadığından vücudunuz kanserle savaşırken düzgün çalışması için gerekli besinleri, yağları ve proteinleri alamaz. Bu nedenle, diyet planınızda bu ihtiyaçları karşılayan yiyecekler bulunmalıdır.
Ek olarak, kemoterapi gibi kanser tedavileri bazen kanserli olduğu kadar sağlıklı dokuları da yok edebilirler. Burada kaybolan gücü yeniden inşa etmek için uzmanlar, dikkat edilmesi gereken bazı kilit alanlar olduğunu söylüyor.

 

Genel olarak, kanser hastaları yeteri kadar kalori veya protein almıyor. Kalori ve protein ihtiyacını karşılamak, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin sürdürülmesi ve vücutta enfeksiyonun önlenmesi için gereklidir. Kolon kanseri hastaları, kolonun temiz tutulmasına ve enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için özel olarak ekstra protein ve lifli besinlere ihtiyaç duyarlar.

 

Bulantı ve şişkinlikten kaçınmak için günde beş ila altı küçük öğün önerilir. Öğün atlamamak da önemlidir. Bu zor zamanda vücudunuza yakıt ikmali yapmak için düzenli yemek gereklidir bu nedenle yavaş yemeyi ve içmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca, bulantıyı önlemeye yardımcı olmak için oda sıcaklığında veya daha soğuk olan yiyecek ve içecekleri de seçebilirsiniz. Yemek kokuları olan odalardan kaçınmak ve başkasının sizin için yemek hazırlaması da çok yardımcı olabilir.

 

Tedaviye Hazırlanırken Ne Yenilir Ne İçilir?

Özel bir diyet planı oluşturmanın ilk adımı günlük rutininizi düşünmektir. Normalde her gün ne yersiniz? Ne sıklıkla yersiniz? Bunu planladıktan sonra sizin için anlamlı olan değişiklikler yapabilirsiniz.


Herkesin mevcut sağlık durumunun, diyet kısıtlamalarının ve yeteneklerinin benzersiz olduğunu hatırlamak önemlidir. Örneğin, ne kadar iyi çiğneme ve yutma yapabileceğinizi, hangi belirtileri yaşadığınızı ve sahip olabileceğiniz yiyecek alerjilerini veya intoleranslarını dikkate alın. Yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuz ve diyetisyeniniz de bireysel ihtiyaçlarınıza göre bir diyet planı oluşturmak için sizinle birlikte çalışacaktır.


Vücudunuzu ameliyat, radyasyon veya kemoterapi gibi yaygın kolon kanseri tedavilerine hazırlamak için uygun hidrasyon önemlidir. Vücudunuz tedavi sırasında çok fazla sıvı ve elektrolit kaybedebilir, bu da sadece tedavi sırasında bayılmanıza neden olmakla kalmaz, aynı zamanda daha sonra eski halinize dönmenizi de zorlaştırır.


Meyve ve sebzeler, hayati vitaminler ve antioksidanlar içerdiğinden tedavi öncesi diyet planınıza mükemmel ilavelerdir. Bununla birlikte, kabuklu yemişler, çiğ meyveler ve sebzeler dahil olmak üzere bazı yiyecekler ameliyattan önce önerilmeyebilir. Bu yüzden doktorunuzun ne yiyebileceğiniz hakkında bilgi verdiğinden emin olun. Smoothi’ler ve meyve suları, iştahsız olduğunuzda veya çiğnemede zorlandığınızda sıvı ihtiyacı için olduğu kadar lif ve proteini de planınıza dahil etmenin harika bir yoludur.


Mümkünse haftada bir ila üç kez yemek planlarınıza taze balık eklemeyi deneyin. Balıklar, yağsız protein ve omega-3 yağ asitleri ile doludur, her ikisi de kolon kanseri ile savaşanlar için gereklidir.

 

Deneyebileceğiniz diğer yiyecekler ve atıştırmalıklar şunlar olabilir;

 

Tat değişiklikleri genellikle tedavi sırasında yaygındır. Bu durumda yemek yemenize yardımcı olmak için yiyeceklere baharat ve sos eklemeyi deneyin ancak çok baharatlı veya tuzlu bir şey yapmaktan kaçının.

 

Tedaviye Yardımcı Olmak İçin Ne Yenilir Ne İçilir?

Kanser sonrası tedavi diyetiniz; kanser, kalp hastalıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi diğer kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için devam etmelidir. Yan etkileriniz azalırsa normal yiyeceklerinizi tolere ettiğinizde beslenmenize eklemeye başlayabilirsiniz. İyi yağlar, yağsız etler ve bitki bazlı protein bakımından zengin yiyecekleri seçmeye devam edin. Az yağlı süt ürünleri de iyi bir ektir. Alkol ve tütün kullanımınızı mümkün olduğunca kısıtlamaya çalışın.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz