Kolorektal kanser - kolon veya rektum kanseri - Türkiye’de erkeklerde üçüncü, kadınlarda ise dördüncü sıklıkta görülüyor. Ancak ülkemizde kolon kanserinin görülme oranları her geçen yıl sağlıksız beslenmenin etkisiyle daha da artıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor ve 500 bin kişi hayatını kaybediyor.
Kolonoskopi hem teşhis hem de tedavi edicidir. Kolonoskopi sırasında polipler tanımlanabilir ve çıkarılabilir. Kolon kanseri için öncü lezyonun kolon polip olduğunu biliyoruz. Kolonoskopi sırasında poliplerin çıkarılmasının kolon kanseri kaynaklı riskleri azalttığı kanıtlanmıştır.
Kolonoskopi Kolon kanserinden korunmanın en iyi yoludur. Bu nedenle kolonoskopiye doğru şekilde hazırlanmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Başarılı bir kolonoskopi için takip edilmesi gereken öneriler
Bir hafta önce
5 gün önce:
1 gün önce
Aynı Gün:
Hastalar tipik olarak yaklaşık 30 dakika boyunca iyileşme odasındadır. Hemen sonra biraz yorgunluk hissedebilirsiniz, bu gayet normaldir. Acı hissetmemeniz gerekiyor. Sedasyon aldığınız için sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacak.
İyileşme sürecini daha yumuşak hale getirmek için çok miktarda kaba yem, alkol ve gazlı içecek içeren lifli gıdalardan uzak durmanızı öneririz. Kolonoskopiden hemen sonra büyük salatalar ve çiğ sebzeler gibi yiyeceklerin tüketilmesi kramplara yol açabilir; bu nedenle günün geri kalanında bunları önlemek en iyisidir. İnsanlar anesteziye farklı yanıt verirler, bu yüzden bir sonraki güne kadar alkollü içeceklerden kaçınmanızı tavsiye ederiz. Birçok insan bir sonraki yemeğini yemeye hevesliler ama rehidratasyonun önemini unutuyorlar. İdrar çok net ve sadece hafifçe sarı renkte olana kadar su içmenizi tavsiye ederiz. Yorucu egzersizlerden kaçınmak da daha güvenlidir.
Nihai amaç, tüm kolon astarını görselleştirebilmektir. Bu sayede doktorunuz dışkı tarafından engellenebilen kolon poliplerini tespit edip çıkarır. Önceden tanımlanmış poliplerin belirlenmesi ve çıkarılması, kolon kanseri önlenmesinin anahtarıdır.