×
Hamburger Menü
×

Kötü Kokulu Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir?

Kötü Kokulu Gaz Çıkarmanın Nedenleri Nelerdir?
15 Ağustos 2018

Gaz, bağırsak hareketlerini ve  sindirimi  serbest bırakmaya yardımcı olan biyolojik bir süreçtir. Bazı durumlarda sessiz ve kokusuz olsalar da bazen kokulu ve sesli olabilirler

Gaz çıkarmak doğal bir süreçtir. Ancak tüketilen bazı yiyecekler aşırı derecede kötü kokulu gaz çıkarmaya neden olabilir. Bununla birlikte, kokulu gaz çıkarmak kimi zaman bir enfeksiyonun ya da sindirim sorunlarının göstergesi de olabilir.

 

Kokulu Gaz Çıkarmanın 5 Nedeni Bulunmaktadır:

Çıkarılan gazların kötü kokmasının birtakım nedenleri bulunur.   Kötü kokulu gaz genellikle dengesiz beslenmeyle ilişkilidir. Bununla birlikte kokulu gazın başka nedenleri olabilir.

 

1. Yüksek lifli gıdalar tüketmek:

Yüksek lifli gıdalar tüketmek gazınızın fazla miktarda ve kötü kokulu çıkmasına neden olur.  Bu durum lif içeren yiyeceklerin sindirim sisteminizde parçalanmasının uzun sürmesinden kaynaklanır. Uzun sürede parçalanan yiyecekler zamanla mayalanarak kötü kokuya neden olur.  bu nedenle zamanla mayalanırlar.

Bu durum özellikle güçlü kokulu sebzeler için de geçerlidir:

 

2. Bazı gıdalara karşı hassasiyet  (Gıda intoleransı)

Belirli gıdalara karşı hassasiyetiniz veya reaksiyonunuz varsa, gazınız kötü kokuya sahip olabilir. Örneğin, laktoz intoleransı olan kişiler,  karbonhidrat laktozu parçalayamazlar. Sonuç olarak, bağırsaklarınızdaki bakteriler tarafından çürütülür. Bu da kötü kokulu gaz oluşumuna neden olur.

Gluten intoleransı veya Çölyak hastalığı da kötü kokulu gaz çıkarmanın sebebi olabilmektedir. Çölyak hastalığı, protein glütenine karşı bir bağışıklık tepkisi bulunan bir oto bağışıklık hastalığıdır. Bu, bağırsakta iltihap ve yaralanmalara yol açar. Bu durum da, kötü kokulu gaz çıkarmaya neden olur.

 

3.Kabızlık

Kabızlık, kolonunuzda dışkı birikimi olduğunu gösterir. Düzenli olarak dışkılamanın gerçekleşmemesi bakterilerin ve kokunun gelişmesine neden olabilir. 

 

4. Bakteri birikimi ve sindirim sistemi enfeksiyonları

Vücudunuz,  yiyecekleri sindirdiğinde, besinleri kan dolaşımına ardından da kolona gönderilir. Sindirim sürecinin bozulması ise aşırı bakteri oluşumuna neden olur.

Bazı bakteriler bağırsak ve sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. Bu durum normalden daha fazla ve kokulu gaz çıkarımına neden olabilir. Sindirim sistemi enfeksiyonları olan kişilerde sıklıkla karın ağrısı ve ishal görülür.

 

5. Kolon kanseri

Kötü kokulu gaz oluşumunun daha nadir bir nedeni  de kolon kanseridir.  Tümörler sindirim sisteminde gaz birikimi ve şişkinlik ile sonuçlanan bağırsak tıkanmasına ve dolayısıyla kötü kokulu gazlara neden olur.

 

Ne zaman doktora görünmelisiniz?

Kokulu gaz çıkarmak tek başına doktora başvurmak için yeterli bir belirti değildir. Ancak, gazınıza düzensiz bazı belirtiler de eşlik ediyorsa, derhal bir doktora gitmelisiniz. Kötü kokan gazın yanında karşılaşabileceğiniz bazı olumsuz belirtiler şunlardır:

 

Kötü kokulu gazları önlemek için ne yapmalısınız?

Sağlıklı bir sindirim sistemi için gaz çıkarmak gerekli ve doğaldır.  Kötü kokan gazınızı önlemek için uygulayabileceğiniz birtakım tavsiyeler bulunmaktadır;

Sağlıklı sindirimi teşvik etmek ve gaz üretimini azaltmak için daha küçük porsiyonları daha yavaş bir şekilde yiyin.

Besinlerin daha rahat sindirimi ve vücuda daha verimli bir şekilde taşınmasına yardımcı olmak için daha fazla su tüketin.

Vücudunuzdaki sağlıklı bakterileri dengede tutun. Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olmak için beslenme alışkanlıklarınıza yoğurt gibi probiyotik gıdaları ekleyin.

Alkol ve maden suyu dahil olmak üzere gaz üretebilen gazlı içeceklerin tüketiminden kaçının.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz