×
Hamburger Menü
×

Kronikleşmiş Karın Şişliği ve Gaz Problemine Neden Olan Etkenler ve Çözümleri

Kronikleşmiş Karın Şişliği ve Gaz Problemine Neden Olan Etkenler ve Çözümleri
22 Aralık 2018

Kronikleşmiş Karın Şişliği ve Gaz Problemine Neden Olan Etkenler ve Çözümleri

Yenilen ağır bir yemekten sonra karın şişliği ve gaz sorununu hemen herkes yaşayabilmektedir. Özellikle yüksek lifli (posalı) gıdalar, şekerli yiyecekler şişkinliğin ve gazın en yaygın gündelik sebebini oluşturmaktadır. Ancak, neredeyse her gün şişkinlik ve gaz sorunu yaşamak, hayatınızın kalitesini olumsuz şekilde etkiler. Ve bu sorunların oluşması her zaman gündelik basit sebeplere dayanmaz.

Kronikleşmiş karın şişliği ve gaz sorununa neden olan etkenler ve çözümleri:

 

-İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl Barsak Sendromu (IBS) olan kişilerde, karında, şağrı ve krampların eşlik ettiği şişlik ve bağırsak hareketlerinde değişiklik oluşur.

Çözüm:Bağırsak haraketliliğinizi olumsuz etkileyen, kafein içeren içeceklerden kaçınmak bu durumu iyileştirebilir. Şişkinlik ve gaz probleminiz uzun sürerse hekiminize mutlaka görünmeniz gerekir.

 

-Crohn Hastalığı

Crohn Hastalığı, gastrointestinal (mide-bağırsak) kanal boyunca meydana gelebilen ancak daha çok bağırsakları etkileyen kronik bir İnflamatuar Bağırsak Hastalığıdır (IBD). Yaygın semptomlar arasında karın ağrısı, diyare ve kilo kaybı bulunur, ancak Crohn hastalığı olan hastalarda ishal, şişkinlik, halsizlik, ateş, bulantı ve kusma semptomlar da görülmektedir.

Muhtemel Komplikasyonlar:Crohn hastalığından bir dizi komplikasyon gelişebilir; kolonda tıkanıklık, perforasyon veya apse, kolon kanseri, sepsis (kan enfeksiyonu), osteoporoz, safra taşı, karaciğer hasarı ve kan pıhtılarına neden olan kolonun daralması…

Çözüm: Hastalığın semptomlarını göz ardı etmemeli ve mutlaka uzman bir hekime görünün.

 

-Divertiküloz

Divertiküloz, bağırsak duvarında anormal keselerin oluşmasıdır. Bu keseler bağırsak boyunca meydana gelebilir, ancak çoğunlukla kolonda görülürler. Semptomlara neden olmamasına rağmen, IBS ile birlikte bulunurlar. Divertiküloz, bu nedenle ciddi bir rahatsızlık değildir ancak kanama veya perforasyona başlarsa ciddi bir hastalık haline gelir.

 

-Kabızlık

Kabızlığınız varsa, karnınız şişer ve gaz problemi yaşayabilirsiniz.

Sebep:Sindirim sonucu oluşan gaz yavaş hareket ederek sıkışıp kalır ve kabızlığın şiddetine bağlı olarak birikmeye devam eder ve şişkinliğe neden olur.

Çözüm:Yeme alışkanlıklarınızı değiştirin. Ancak bunu yavaş yavaş uygulayın; beslenmenize meyve, sebze ve fındık gibi gıdalar ekleyebilirsiniz. Bolca sıvı tüketin.

 

-Yüksek Lifli(Posalı) Besinler:

Yulaf ezmesi, ekmek, makarna, mercimek, fasulye, bezelye, elma ve armutlar ile muz ve yüksek lifli (posalı) diğer gıdalar genel sağlık açısından faydalı besinlerdir. Ve birçok gastrointestinal (mide-bağırsak) problemden kaçınmak için gereklidir. Ancak, bu besinlerin çok fazla tüketilmesi karın şişliği ve gaz problemlerine yol açar.

Nedeni:Lifli (posalı) besinler çok fazla tüketildiğinde bağırsaklarda sindirilemez. Bu nedenle şişkinlik ve gaz problemi oluşur çünkü kolon içindeki bakteriler lifli (posalı) besinleri belli bir dereceye kadar sindirir. Bu yetersiz sindirim sonucu gaz üretilir.

Çözüm:Lifli (posalı) besinler önemlidir, bu yüzden yemekten kaçınmamalısınız. Beslenmenizde şişkinlik ve buna bağlı gaz problemlerinizin ne zaman yaşandığına dikkat edin ve lifli (posalı) besinleri dengeli olarak tüketin.

 

-Şekerli Gıdalar

Pasta, kurabiye, meyve suları, şekerli soda, şekerli tatlılar gibi şekerli yiyecekler de şişkinliğe neden olabilir.

Nedeni:Şişkinlik nedeni yüksek lifli (posalı) besinler ile aynıdır ancak bu kez bağırsaklarda bakteri, şekeri sindirme sonucu gaz üretir.

Çözüm:Şekerli yiyecekleri azaltın. Beslenmenizde bu besinleri dengeli tüketmeye özen gösterin.

 

-Sigara

Şişkinlik, sigaranın bir yan etkisi olarak görülebilir. Bunun nedeni, sigara içenlerin, sigara içmeyenlerden çok daha fazla hava solumasıdır, bu da yemek borusu, mide veya kolonda gaz birikmesine yol açabilir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz