×
Hamburger Menü
×

Paketlenmiş Şekerli Hazır Gıdalar Çocuğunuzda Mide-Bağırsak Sorunlarına Neden Olabilir...

Paketlenmiş Şekerli Hazır Gıdalar Çocuğunuzda Mide-Bağırsak Sorunlarına Neden Olabilir...
9 Kasım 2018

Bağırsaklar fruktoz şekerini düzgün bir şekilde ememediğinde, diğer birçok gastrointestinal (mide-barsak) bozukluklarıyla karıştırılabilecek genetik bir metabolik bozukluk olan fruktoz intoleransı ortaya çıkar. Bu sebeple mümkün oldukça çocukları paketli hazir gıdalardan uzak tutmakta fayda var…

 

Fruktoz intoleransının teşhisi

Fruktoz, bağırsak astarında belirli bir taşıyıcı tarafından emilir. Bazı insanlarda, bu taşıyıcının göreceli eksikliğinden dolayı optimal miktarda fruktoz daha az emilir.

Bu eksikliği olan kişiler, yüksek fruktoz içerikli yiyecekler tükettiğinde, bağırsak açıklığında daha fazla fruktoz kalmaktadır. Bu fazla fruktoz daha sonra normal bağırsak florası tarafından fermente edilir, bu da gaz ve şişkinlik gibi bir müshil benzeri etki ve semptomlara neden olur.

Bazı insanlar fruktoza diğerlerine göre daha duyarlıdır ve bu da emilimde ve genel olarak bağırsak duyarlılığında değişiklik olduğunu gösterir. Bazı kanıtlar, irritabl (hassas) bağırsak sendromlu hastaların, IBS'si olmayanlara göre fruktoz tüketimi ile ilgili daha fazla semptom yaşadıklarını düşündürmektedir. Bu aynı zamanda farklı insanlarda bağırsak duyarlılığında muhtemel varyasyona işaret etmektedir.

İyi bir tıbbi öykü, diyetsel fruktoz intoleransına işaret eden semptomları olan bir çocukta önemlidir ve beslenmesinde fruktozun genel alımını değerlendirmek gereklidir.

Fruktoz intoleransı tanısı, fruktoz nefes testi denilen basit bir testle yapılabilir. Bu test, bir kişinin nefesteki bir fruktoz dozundan sonra hidrojendeki artışı ölçer. Testin yanlış pozitif olma şansı nedeniyle uygun klinik bağlamda bir hekim tarafından dikkatle yorumlanması gerektiği unutulmamalıdır.

 

Çocuğunuz bu hastalıktan etkilenirse ne yapmalısınız?

Fruktoz içeren gıdaların çocuğunuzun beslenmesinden nasıl etkili bir şekilde kesilip çıkarılacağını belirlemek için bir pediatrik diyetisyenle çalışmak çok önemlidir.

Daha yüksek fruktozlu yiyeceklerden kaçınılmalı ve daha sonra çocuğun tolerans düzeyini belirlemek için yavaş yavaş küçük miktarlarda yeniden kullanılmalıdır.

Fruktozun emilimini kolaylaştıracak ve semptomları azaltabilecek, fruktoza bağlı olarak daha yüksek glikoz içeriğine sahip gıdalar daha iyi tolere edilebilir. Bu nedenle, glikozun fruktoz içeren gıdalarla tüketilmesi yardımcı olabilir.

Belenmesinde fruktoz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sorbitol (yapay tatlandırıcı) içeren gıdalardan kaçının. Meyve, meyve suları, pudra şekeri, soda, sporcu içecekleri, şekerli süt ve bal da çocuğunuzun beslenmesinden çıkarılmalı ve toleransı değerlendirmek için yavaşça tekrar verilmelidir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz