×
Hamburger Menü
×

Probiyotikler Sindirim Sisteminizi Nasıl Etkiler?

Probiyotikler Sindirim Sisteminizi Nasıl Etkiler?
29 Kasım 2020

Probiyotikler vücudunuzun sağlıklı çalışmasını sağlayan mikroorganizmalardır. Ağzınızdan bağırsaklarınıza kadar her sisteminizin işleyişini destekler ve zararlı mikroplarla savaşmanıza yardımcı olurlar. Doğru seviyede alınan probiyotikler sindirime yardımcı olarak besin emilimini iyileştirir. Fermente gıdalar ve kültürlenmiş sütte doğal olarak bulunan probiyotikleri takviye gıda olarak da tüketebilirsiniz.

 

Probiyotikler ve Sindirim

Probiyotiklerin; kabızlık, Chron hastalığı, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD), irritabl bağırsak hastalığı (IBS), ülseratif  kolit gibi hastalıklara yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Çalışmalar bize ne yazık ki probiyotiklerin sindirime nasıl yardımcı olduğunu tam olarak söyleyemiyor yine de bildiğimiz bazı şeyler var:

 

 

Sindirim Sağlığı için Probiyotikler Nasıl Kullanılır

Probiyotiklerin faydalarından yararlanmaya başlamak için günlük kullanımınızı takviye gıdalar tüketerek artırabilirsiniz. Lahana turşusu, kefir, yoğurt gibi yiyecekler probiyotik içerir. Eğer probiyotik kullanmaya yeni başlayacaksanız bunlara dikkat etmelisiniz:

 

 

Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotikler; IBS, yüksek kolesterol, ishal, kabızlık, besin emilimi ve laktoz intoleransı gibi sorunlarla başa çıkabilmek için yardımcılardır. Sağlıklı bir sindirim sistemi, zihinsel aktivite ve bağışıklık sistemi yapılan araştırmalarla probiyotik tüketimi ile ilişkilendirilmiştir. Probiyotikler, protein emilimine de yardımcı olarak vücudunuzun egzersiz sonrası iyileşmesine ve kas gerginliğini azaltmasına da yardımcı olabilir.

 

Probiyotik Kullanımının Yan Etkileri

Probiyotikler çoğu insan için sağlıklı kabul edilseler de yaygın yan etkileri arasında gaz ve şişkinliğe sebep olabilirler. Probiyotik kullanırken karın ağrısı gibi belirtileriniz varsa günlük dozunuzu azaltarak zamanla tekrar artırabilirsiniz. Probiyotikler, kronik hastalığı veya zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler için tavsiye edilmeyebilir. Önce doktorunuza danışmadan reçeteli ilaçları değiştirmek için probiyotik kullanmayın.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz