×
Hamburger Menü
×

Proktolojik Ameliyatlardan Sonra Görülen Anal Kirlenme İçin Bilmeniz Gerekenler

Proktolojik Ameliyatlardan Sonra Görülen Anal Kirlenme İçin Bilmeniz Gerekenler
09 Ekim 2023

Proktolojik ameliyatlar, rektum ve anüs bölgesi sorunlarının tedavisinde sıkça kullanılan cerrahi müdahalelerdir. Bu tür operasyonlar, hemoroid (basur), fissür (çatlak), fistül, anal apse gibi rektal ve anal bölge sorunlarının tedavisine yardımcı olabilir. Ancak bazı hastalar ameliyat sonrası anal kirlenme veya anal soiling gibi istenmeyen sorunlarla karşılaşabilirler.

Anal kirlenme, genellikle dışkı kaçışı veya gaz kaçırma nedeniyle anüs bölgesinin kirli hissedilmesidir. Bu durum, ameliyat sonrası anal bölgede meydana gelen değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu nedenlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Fizyolojik Değişiklikler: Ameliyat sonrası bağırsak hareketleri veya gaz kontrolünde geçici değişiklikler olabilir. Örneğin, dışkılamanın şekilsiz olarak gerçekleşebilir, tam temizlenememe durumu, anal bölgedeki cerrahinin etkilerine bağlı olarak ağrı ya da dışkılama korkusuna neden olabilir. Bununla birlikte, anal bölge cerrahisi sonrası gaz-gayta ayrımı yapılamayabilir ve gaz çıkışı ile birlikte kirlenme yaşayabilir. Bu durum sıklıkla geçicidir.

2- Yara İyileşmesi: Ameliyat sonrası yaranın iyileşme sürecinde bazı enfeksiyonlar veya komplikasyonlar anal kirlenmeye neden olabilir. Anal bölge, fonksiyonel olarak çalışan bir alandır. Bu nedenle bu bölgedeki yaralar, kabuk bağlayarak değil sulanarak iyileşir. 

3. Bağırsak Alışkanlıkları: Ameliyat sonrası bağırsak alışkanlıkları değişebilir ve bu da anal kirlenmeye yol açabilir. Hastanın anal bölgesindeki yarayı iyileştirmek ya da bozmama, acı çekmeme adına gaytayı sert yapmak istememesi nedeni ile sürekli sıvı beslenerek dışkıyı şekilsiz ve sıvı yapma isteği sıklıkla bu duruma neden olabilir. Sıvı dışkılama yara yerindeki ağrı, acı ile birlikte dışkı kontrolünü zorlaştırabilir. Kirlenme olabilir.

Peki anal kirlenme nasıl önlenir veya nasıl tedavi edilir? 

Ameliyat sonrası anal kirlenmeyi önlemek veya tedavi etmek için şunları düşünebilirsiniz:

1. Diyet ve Sıvı İçme: Sağlıklı bir diyet ve yeterince sıvı içmek bağırsak hareketlerini düzenleyebilir.

2- Posa yani lif desteği gaytanın hacimli ve şekilli olmasını sağlayarak tek seferde tam boşalmasını sağlar. Anal bölge temizliği bu sayede rahat olur.

3- Düzenli Temizlik: Düzenli temizlemeyle anal kirlenme azaltabilir. Ancak bunu yaparken anal bölgeye özellikle sabun, duş jeli, şampuan gibi temizlik ürünleri ile temizlemek o bölgedeki deri florasının bozulmasına ve mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle çok daha dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir endişenizde veya belirtilerde doktorunuza başvurun.

4. Fiziksel Aktivite: Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak düzenli egzersiz yapmak bağırsak sağlığınızı destekleyebilir. Özellikle yüzme, pilates ve pelvik taban hedefli egzersizler iyileşmeyi hızlandırarak sorunun kaybolmasına yardımcı olacaktır.

Unutmayın ki her hasta farklıdır ve anal kirlenme her zaman proktolojik ameliyatlar sonrası ortaya çıkmaz. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini ve önlemleri önermelidir.

Bu yazı, proktolojik ameliyatlar sonrası olası sorunları ve anal kirlenmeyi ele almaktadır. Ancak bu konuda herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya ameliyat düşünüyorsanız, bir uzmana danışmanız önemlidir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz