×
Hamburger Menü
×

Regl Döneminde Boşaltım Sistemi (Period & Kabızlık- İshal)

Regl Döneminde Boşaltım Sistemi (Period & Kabızlık- İshal)
20 Haziran 2018

Regl öncesinde ve regl döneminde pek çok kadın kramplar, şişkinlikler ve göğüslerde hassasiyet gibi birçok sorun yaşamaktadır. Bu sorunlar genellikle tüm kadınlar tarafından bilinmektedir. Fakat kadınların genel bir sorun olarak paylaşmadıkları bir regl dönemi yan etkisi daha bulunmaktadır. Bu yan etki bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişimdir. Her kadında yaşanan bağırsak değişiklikleri aynı değildir. Ancak belirli bir düzende devam eden bağırsak hareketlerinin de regl döneminde aniden ishal ya da kabız durumuna dönüşmesi alışıldık bir durum değildir. Pek çok kadın, regl döneminin hemen öncesinde ya da regl sırasında ishal ya da kabız gibi bağırsak değişiklikleri yaşamaktadır.

 

Regl döneminde değişen bağırsak hareketlerinin biyolojik sebepleri nelerdir?

Bağırsak hareketlerindeki değişiklik ishal ya da kabız şeklinde kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Meydana gelen değişikliklerin nedeni büyük oranda hormonlardan kaynaklanmaktadır. Örneğin  pre-period (regl öncesi)  yaşanan  kabızlık sorunu hormon progesteronundaki artışın sonucudur. Kabızlık yumurtlama dönemine girildiğinde artmaya başlar. Progesteron artışı besinlerin bağırsaklarınızda daha yavaş hareket etmesine ve kabızlık yaşanmasına neden olur.

İshale neden olan ise prostaglandinler denilen hormon benzeri maddelerdir.  Rahmin ön yüzünde bulunan hücreler endometriyal hücreler, regl dönemi öncesinde ve regl sırasında parçalanarak prostaglandinler denilen maddeleri üretmektedir. Vücutta üretilen çok sayıda prostaglandin, bağırsakların kasıp gevşemesini sağlayan kasların içine girer ve bağırsaklarda büzülme meydana getirir. Bu durum ise dışkının çabuk bir şekilde itilmesine ve ishal oluşumuna neden olur. Ayrıca, prostaglandinler regl döngüsü sırasında yaşanan ağrılı krampların da sebebidir.

 

Regl döneminde yaşanan bağırsak değişikliklerine sebep olan hastalıklar nelerdir?

Regl döneminde yaşanan ishal veya kabızlık gibi değişiklikleri  endometriozis, crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit gibi sağlık sorunları da etkilemektedir. Bu hastalıklar regl döneminde görülen belirtilerinin daha şiddetli olmasına sebep olmaktadır. Görülen belirtiler ise kişinin genel sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, sık sık ishale neden olan crohn hastalığı ve  IBS-D (insanların ishal olmasına neden olan bir IBS çeşidi)  gibi hastalıklara sahip olmak vücutta prostaglandinlerin regl boyunca artmasıyla ishale neden olur.  Kabızlığın nedeni ise, IBS-C gibi hastalıklar sonucu artan progesteronun seviyesinin bağırsakların aktivitesini yavaşlatmasıdır.

Bağırsak hareketlerinde ishale ya da kabızlığa neden olan bir diğer sağlık sorunu ise endometriozis hastalığıdır. Endometriozis,  rahim içinde normal olarak büyüyen endometriyal dokunun rahim dışına çıktığı bir hastalıktır. Bu doku bağırsaklara yapışabilir ve regl döneminde bağırsak hareketlerinde ağrıya yol açabilir

 

Regl dönemini ve öncesinde gerçekleşen bağırsak değişikliklerine karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Alacağınız önlemlerin başında, vücudunuzu tanımak ve sizin için neyin normal olduğunu bilmek gelir. Örneğin, regl döneminde kahve tüketimin vücudunuzda ishale neden olduğunu deneyimlemişseniz bu döneminizde kahve tüketimini azaltmalısınız.

Kabızlık sorunu ise vücutta progesteron seviyelerinin yükselmeye başlaması sonucunda oluşmaktadır. Bu durumda kabızlığı önlemek veya azaltmak için özellikle regl döngünüzün ortasında lifli besinler tüketmeli ve su alımını arttırmalısınız.

Eğer regl dönemlerinde bağırsak hareketlerinde yaşanan ishal ve kabız gibi değişiklikler sizi çok zorluyor ve belirtiler şiddetli ise doktora başvurmanız gerekmektedir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz