Sağlıklı bireylerin bağırsaklarında ve midelerinde bir miktar gaz bulunmaktadır. Ancak mevcut gaz varlığına ek olarak; ince bağırsakların fazla sayıda bakteri üremesi sonucunda gerçekleşen gaz ve şişkinlik şikâyetleri de görülmektedir. Bu SIBO olarak adlandırılmaktadır. İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (SIBO), ince bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur. İnce bağırsakta bakteri popülasyonunda bir artış olduğunda ortaya çıkar.
SIBO genellikle altta yatan bir sorun nedeniyle oluşur. Crohn hastalığı veya Çölyak hastalığı gibi kronik bir hastalığınız varsa, uzun vadeli bir tedavi planı geliştirmek için doktorunuza başvurmanız gereklidir. SIBO tedavi edilebilse de tekrarlayabilir. SIBO’nuz olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal tedaviye başlayabilmeniz için doktorunuzla iletişimize geçmelisiniz.
Belirtiler
SIBO semptomları esas olarak bağırsağı etkiler. Belirtiler:
Midede ağrı, özellikle yemekten sonra
Şişkinlik
Kramplar
İshal
Kabızlık
Hazımsızlık
Gaz
Beklenmedik kilo kaybı
Nedenleri
SIBO şu durumlarda ortaya çıkabilir:
İnce bağırsaktaki anatomik anormallikler
İnce bağırsağındaki pH değişiklikleri
Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması
İnce bağırsağın kas aktivitesindeki bozukluklar
SIBO, şu çeşitli koşullarla ilişkilidir:
Viral gastroenterit veya mide böceği
Çölyak hastalığı
Crohn hastalığı
Hipoklorhidri veya düşük mide asidi seviyeleri
Gastroparezi
Sinir hasarı
Siroz
Portal hipertansiyon
Huzursuz bağırsak sendromu
Bazı gastrik bypass prosedürleri
Gastrointestinal (GI) yolu etkileyen kronik hastalıklar SIBO riskini arttırabilir. Aşağıdakiler de dâhil olmak üzere belirli hastalıklar ve kronik durumlar da riskinizi artırabilir:
Crohn hastalığı
Diyabet
Sistemik Skleroz (skleroderma)
HIV
Parkinson hastalığı
Hipotiroidizm
SIBO semptomlarınız varsa bir doktora görünmeniz gereklidir. Doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Ayrıca karnınızın elle muayene edilmesini de içeren bir fizik muayene yapacaktır. Ayrıca kan, dışkı veya başka testler de istenilebilir.
Belirli bir diyetin SIBO’ya neden olduğu veya şiddetlendirdiği kanıtlanmamıştır. Ancak SIBO’lu kimi hastaların özel bir diyet uyguladıktan sonra rahatlama yaşadıkları gözlemlenmiştir. Diyetinizde aşağıdakiler gibi küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Bununla birlikte diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Dengeli ve besleyici gıdalar tüketin
Küçük ve sık öğünler tüketin
Çölyak hastalığınız varsa glüten ürünlerinden kaçının.
Probiyotik alımı, bağırsaklarınızdaki bakterilerin normale dönmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, probiyotik tedavisinin SIBO tedavisinde antibiyotiklerden daha etkili sonuçlar verdiğini bulmuştur. Ancak, Ancak SIBO tedavisinde probiyotiklerin etkilerine dair kanıtlar kesin değildir. En iyi tedavi seçeneği doktorunuzun tavsiyesine uymaktır.
SIBO tedavi edilmezse yetersiz beslenmeye ve dehidrasyona neden olabilir. Bu komplikasyonları önlemek için hemen tedavi almak önemlidir.