×
Hamburger Menü
×

Sindirim Sisteminizdeki Gaz

Sindirim Sisteminizdeki Gaz
10 Nisan 2021

Sindirim Sisteminde Neden Gaz Birikir?

Hava yutmak ve bağırsaktaki bakterilerin bazı yiyecekleri parçalaması sindirim sisteminizde gaz oluşmasına neden olur. Gaz, herkeste bulunur ve hayatî tehlikeye neden olmaz. Ağız veya rektum aracılığıyla gaz çıkarılabilir. Çoğu insanın vücudunda, günde yarım ilâ iki litre arasında gaz üretilir ve günde yaklaşık 14 kere gaz çıkarılır.

İnsan vücudundaki gaz genellikle karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gibi kokusuz gazları içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler ise sülfür içeren ve nahoş kokan gazların vücuttan atılmasına yardım eder.

 

Sindirim Sisteminde Gaz Oluşmasının Nedenleri

Sindirim sisteminde gaz oluşmasının başlıca iki nedeni vardır:

 

Sindirim Sisteminde Gaz Oluşmasına Neden Olan Gıdalar

Karbonhidrat içeren birçok gıda, gaza neden olabilmektedir. Bununla birlikte yağ ve protein de gaza neden olabilmektedir. Gaza neden olan başlıca gıdalar, şunlardır:

 

Sindirim Sistemindeki Gazın Semptomları

Gazın en yaygın olarak görülen semptomları, şunlardır:

Gazın semptomları, diğer sağlık sorunlarının semptomlarına benzeyebilir. Doğru teşhis için doktorunuza başvurmanız gerekir.

 

Sindirim Sistemindeki Gazın Teşhisi

Genellikle önemsiz bir sorun olan gaz, ciddi bir rahatsızlığın habercisi de olabilir. Sindirim sisteminizdeki gazın oluşma nedenini anlayabilmek için doktorunuz; daha önce geçirdiğiniz hastalıkları inceleyebilir ve size bazı testler yapabilir. Bunlara ek olarak doktorunuz, teşhisi kolaylaştırmak için size şu aktiviteleri önerebilir:

 

Sindirim Sistemindeki Gazın Tedavisi

Sindirim sistemindeki gazın tedavisi için hangi yöntemin kullanılacağına doktorunuz karar verir. Doktorunuz bu kararı, şu durumlara göre göre verir:

 

Sindirim Sisteminde Gaz Oluşumunu Önlemek

Sindirim sistemindeki gazın verdiği rahatsızlığı azaltmak için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirebilir; yutulan hava miktarını azaltabilir veya tedavi olabilirsiniz.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz