×
Hamburger Menü
×

Ya Bağırsaklarınızda Fazla Bakteri Varsa...

Ya Bağırsaklarınızda Fazla Bakteri Varsa...
6 Mayıs 2019

SIBO Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

 

Bağırsak mikroplarının çoğu, vücudun besinleri emmesine ve bağırsak astarını zararlı maddelerden korumaya yardımcı olarak kalın bağırsakta yaşar. Ancak bakteriler ince bağırsakta bolca çoğaldıklarında, karbonhidratları yiyeceklerden mayalarlar ve arzu edilenden daha az sindirim semptomlarına yol açabilecek hidrojen veya metan gazı yayarlar. Aynı zamanda besinsel emilim bozukluğuna yol açabilir.

 

SIBO’yu bir hastalık olarak değerlendirmek yerine nedenini incelemek gerekir. Çünkü eğer bir insanda SIBO varsa o insanın ince bağırsağını bakterilerin toplanmaya eğilimli olduğu bir yer yapan herhangi bir durum söz konusu olabilir.

 

Örneğin, yiyeceklerin sindirim kanalından düzgün şekilde geçmesini önleyen, bakterilerin durgun ve aşırı büyümelerine neden olan bir bozukluğu olabilir. SIBO aynı zamanda bağırsak ameliyatı olan kişilerde de görülebilir.

 

Yüksek kan şekeri ve sıcaklık da bağırsaklarda bakteri üremesine neden olduğu için diyabetli kişilerde SIBO görülme olasılığı vardır.

 

SIBO İçin Nefes Testi

 

SIBO, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık gibi genel sindirim sistemi rahatsızlıklarına veya dolgunluk hissine neden olabilir. Bu semptomlar sıklıkla diğer sindirim koşullarında ortaya çıktığından, SIBO'nun mevcut olduğunu bilmek yeterli değildir.

 

SIBO’nun varlığı bağırsakta üretilen gazı ölçen bir testle saptanır. Bu test, şekerli bir karışım içmeyi ve nefes ölçüm cihazına solumayı içerir. Ancak bu testin evrensel olarak kabul edilen normal ve anormal sınırları yoktur. Bu nedenle, nefes testinin yanı sıra kan testi, endoskopi ve doktorunuzun talep edeceği diğer tanı testlerinin de yapılması gerekir.

 

Eğer siz de SIBO’dan şüpheleniyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz