×
Hamburger Menü
×

IBS ve Kolon Kanseri İlişkisi

IBS ve Kolon Kanseri İlişkisi
13 Nisan 2022

IBS, karın ağrısı ve diğer semptomlara neden olan kronik bir durumdur. IBS, kolon olarak da bilinen kalın bağırsağı etkiler. Kolon kanseri, IBS ile aynı alanı etkiler ve bazı insanlarda aynı semptomların birkaçına birden neden olabilir. IBS ağrılı olabilse de, gastrointestinal (GI) sistemin diğer komplikasyonlarına yol açmaz. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kolon kanseri bazı ortak belirtileri paylaşır. Bununla birlikte IBS’li hastaların kolon kanseri geliştirme riskleri daha yüksek değildir.

IBS’nin Belirtileri

IBS hastaları bir veya daha fazla semptom yaşayabilir. IBS’nin en yaygın semptomları şunları içerebilir: Karın ağrısı, kabızlık, ishal, bağırsak hareketlerinde değişiklikler, dışkıda beyazımsı mukus, bağırsak hareketi bitmemiş gibi hissetmek, şişkinlik…

Kolon kanserinin belirtileri

Kolon kanseri genellikle hemen semptomlara neden olmaz. Semptomların gelişmesi birkaç yıl sürebilir. Kolon kanserinin en yaygın semptomları şunları içerebilir: karın ağrısı veya kramp, ishal, birkaç günden fazla süren kabızlık dâhil olmak üzere bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, rektal kanama, dışkıda koyu kahverengi veya siyah kan, rahatlatmayan bir bağırsak hareketi, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk…

IBS ve Kolon Kanseri Arasında Bir Bağlantı Var mı?

IBS, karında rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte, GI yolunda iltihaplanmaya veya başka bir soruna neden olmadığından, kişinin kolon kanseri geliştirme riskini artırmaz. Araştırmalar, IBS’den şüphelenilen kişilerin, sağlıklı bağırsakları olanlarla aynı oranda kanser geliştirme riskine sahip olduğunu bulmuşlardır.

Teşhis

Bir doktorun genellikle IBS’yi teşhis etmek için teşhis testi yapmasına gerek yoktur. Ancak kolon kanserinden şüphelenirlerse test isteyebilirler. Doktor tarafından fiziksel muayene esnasında genellikle şu sorular sorulmaktadır:

Mevcut semptomlar

İlaçlar

Ailede bağırsak sorunu öyküsü

Tıbbi geçmiş

IBS’yi teşhis etmek için, bir doktorun tipik olarak hastanın semptomlarını gözden geçirmesi gerekir. Bir kişide karın ağrısı ile birlikte aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlası varsa mutlaka doktora görünmelidir:

Bağırsak hareketleriyle ilgili ağrı

Dışkı görünümündeki değişiklikler

Bağırsak hareketlerinin sıklığındaki değişiklikler

Semptomların ne kadar süredir mevcut olduğu da önemlidir. Semptomlar en az 6 ay önce başlamışsa ve 3 ay veya daha uzun süre haftada en az bir kez olmak üzere gözlemlenmekte ise IBS teşhisi koyulabilir. İlk muayene sırasında, diğer olası semptomlar da sorulur. Dışkıda kan, rektal kanama, kilo kaybı veya anemi, semptomlara neden olabilecek başka bir hastalığın da göstergesi olabilir. Doktor, semptomlara başka bir durumun neden olabileceğinden şüphelenirse, daha fazla teşhis testi isteyecektir. Bu testler: Kolonoskopi, taraması, biyopsi, protein ve gen testi ve ultrason olabilir. IBS semptomları inflamatuar bağırsak hastalığına (IBD) benzer olabileceğinden, doktor muhtemelen IBD’yi ekarte etmek isteyecektir. IBD, bir kişiyi rahatsız edebilecek uzun süreli iltihaplanma dönemlerine neden olan otoimmün bir hastalıktır.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz