×
Hamburger Menü
×

Kolon Kanseri Belirtilerini Takip Edin

Kolon Kanseri Belirtilerini Takip Edin
15 Haziran 2022

Kolon kanseri, sindirim sisteminizin son parçası olan rektumdan kaynaklanan kanserdir. Çoğu kolon kanseri adenomatöz polip olarak adlandırılan küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre yığınları olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir. Polipler küçük olabilir ve varsa az sayıda semptom üretebilir.

Bu nedenle, doktorlar, poliplerin kansere dönüşmeden önce tanımlanması ve çıkarılması ile kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olmak için düzenli tarama testleri önerirler.
Kolon kanserinin genellikle sinsi bir seyri vardır. Özellikle rektal kanama şikayetinin hemoroide bağlanıp endoskopik muayenenin ihmal edilmesi durumunda hastalık ancak ileri evrelerinde tanınabilmektedir. Kalın bağırsak ve rektum kanseri herhangi bir yaşta ortaya çıksa bile 50 yaş sonrasında risk artmaktadır. Özellikle 50 yaş üzeri makattan kanama şikayeti olanların öncelikle kanser olmadığı kanıtlanmalıdır. Bu hastalara kolonoskopi yapılmalıdır.

Kolon (kolorektal) kanser, özellikle erken evrelerde her zaman semptomlara neden olmaz. Bu nedenle kolon kanseri için düzenli taramalar çok önemlidir. Bununla birlikte belirtiler, kanserin yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilirler.

Kolon kanseri belirtileri

Kolon kanserinin belirtileri genel olarak şunlardan oluşur:

-Bağırsak alışkanlıklarınızdaki ishal veya kabızlık veya dışkı tutarlılığında bir değişiklik meydana gelmesi ve dört haftadan uzun süren bir değişiklik hissedilmesi,

-Dışkıda kanama görülmesi,

-Kramp, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı,

-Bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi,

-Zayıflık veya yorgunluk,

-Açıklanamayan kilo kaybı,

Kolon kanserinin erken evreleri büyük ölçüde asemptomatiktir, yani hiçbir belirtiye neden olmayabilir. Daha ileri kolon kanseri vakaları aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

Bağırsak alışkanlıklarında önemli değişiklikler. İyileşmeyen sık kabızlık veya ishal yaşayabilirsiniz. Bu değişiklikler birkaç günden fazla sürebilir. Bağırsak hareketlerini her gün düzenli olarak gerçekleştiriyorsanız, dışkı sıklığının değiştiğini fark edebilirsiniz.

Bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissi. Kabızlık ve diğer bağırsak değişiklikleri ile birlikte, sık sık tuvalete gitme dürtüsü yaşayabilirsiniz, ancak asla bağırsaklarınızı tamamen boşaltmış gibi hissetmeyebilirsiniz.

Dışkıda rektal kanama  veya kan. Bazen şiddetli kabızlık veya hemoroid vakalarında görülse de rektumda kanama kolorektal kanser gibi daha ciddi bir durumun işareti de olabilir. Bu gibi durumlarda, dışkınızın görünür açık veya koyu kırmızı bir renge sahip olduğunu veya koyu kanda katranımsı bir görünüm olduğunu fark edebilirsiniz. Tuvalet kağıdında da kan görebilirsiniz.

Kronik karın ağrısı veya krampları. Karın ağrısı, geç evre kolon kanseri belirtisi olarak kabul edilir. Karın bölgenizde devam eden ağrı ve bağırsak hareketinden sonra geçmeyen kötüleşen kramplar hissedebilirsiniz. Şiddetli şişkinlik, karın ağrısının yanı sıra pelvik ağrıya da eşlik edebilir.

Mide bulantısı ve kusma.  Kolon kanseri yayıldıkça bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu da mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Kolon kanserinde bu semptomlar kronik kabızlığa da atfedilebilir.

 Açıklanamayan kilo kaybı. Ani, açıklanamayan kilo kaybı çok sayıda tıbbi durumla ilişkili olabilir. Kolon kanseri durumunda, açıklanamayan kilo kaybı, bu hastalığın sonraki aşamalarının bir işareti de olabilir. 

 Kronik yorgunluk. Yeterli uykuyu almanıza ve herhangi bir stresli yaşam olayı yaşamamanıza rağmen kendinizi sürekli yorgun hissedebilirsiniz.

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz ne yapmalısınız?

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız veya kolon sağlığınızla ilgili başka endişeleriniz varsa, doktorunuzla görüşmelisiniz.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz