×
Hamburger Menü
×

Kolon Kanseri ve Hemoroid Belirtilerinin Karıştırılması Tanıyı Geciktirmesin

Kolon Kanseri ve Hemoroid Belirtilerinin Karıştırılması Tanıyı Geciktirmesin
15 Ağustos 2022

Kolon kanseri, sindirim sisteminizin son parçası olan rektumdan kaynaklanan kanserdir. Çoğu kolon kanseri adenomatöz polip olarak adlandırılan küçük, kanserli olmayan (iyi huylu) hücre yığınları olarak başlar. Zamanla bu poliplerin bazıları kolon kanserine dönüşebilir. Polipler küçük olabilir ve varsa az sayıda semptom üretebilir. Bu nedenle, doktorlar, poliplerin kansere dönüşmeden önce tanımlanması ve çıkarılması ile kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olmak için düzenli tarama testleri önerir.

Hemoroid ya da tıbbi adıyla hemoroidal hastalık, her dört yetişkinin üçünde ve sıklıkla 40 yaş üzeri bireyler ile özellikle gebe/emzirenlerde görülen yaygın bir hastalıktır. Hemoroidler bulundukları bölgeye göre, iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç hemoroidler sıklıkla kendini dışkılama ile taze renkli kanamanın varlığı ile göstermektedir. Dış hemoroid ise makat ağzında ortaya çıkan hemoroid içine pıhtı oturması ile ortaya çıkmakta. Bu durumda da ele gelen ağrılı, sert şişlik, kaşınma, huzursuzluk ve de şiddetli ağrı kendini göstermektedir.

Dışkınızda kan görmek endişe verici olabilir. Dışkıda kan görüldüğünde akla gelen ilk ihtimal kanser olmaktadır. Bununla birlikte kolon kanseri ile benzer semptomlar gösteren hemoroid çok daha yaygın bir durumdur. Hemoroidler ne kadar rahatsız edici olsalar da tedavi edilebilmekte ve kansere neden olmamaktadır.

Benzer Semptomlar

-Rektal kanama: Rektal kanama birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Tuvalet kağıdında, tuvalette veya bağırsak hareketinden sonra dışkınıza karışmış kan fark edebilirsiniz. Hemoroid, rektal kanamanın en yaygın nedenidir, ancak kolorektal kanser ve anal kanser dahil olmak üzere kanser de rektal kanamaya neden olabilir. Kanın rengi, kanın nereden geldiğini gösterebilir. Parlak kırmızı kanın rektum veya kolon gibi alt sindirim sisteminden gelme olasılığı daha yüksektir. Koyu kırmızı kan ise ince bağırsakta kanama belirtisi olabilir. Siyah, katranlı dışkılar çoğunlukla midede veya ince bağırsağın üst kısmındaki kanamadan kaynaklanır.

-Rektal ve anal kaşıntı: Hemoroid ve kolon kanseri, rektal veya anal kaşıntıya neden olabilir. Rektumun içindeki mukus ve dışkı, rektum içindeki ve anüs çevresindeki hassas cildi tahriş ederek kaşıntıya neden olur. Kaşıntı genellikle bağırsak hareketinden sonra yoğunlaşır ve geceleri daha kötüleşir.

Anal açıklığında bir yumru: Anal açıklığınızda gelişebilecek bir yumru, hemoroidin yanı sıra kolorektal ve anal kanserden de kaynaklanabilir. Bununla birlikte hemoroid, anüste bir yumru oluşmasının çok daha olası bir nedenidir. Dış hemoroidler ve prolapsus hemoroidler, anüsün hemen dışında derinin altında bir yumruya neden olabilir. Dış hemoroidde kan birikmesi tromboze hemoroidi oluşturur. Bu da sert ve ağrılı bir yumruya neden olabilir.

Farklı Semptomlar

Benzer belirtiler gösterebilen hemoroid ve kolon kanseri farklı semptomlara da sebep olmaktadır.

-Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik: Bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikler, kolorektal kanserin yaygın bir uyarı işaretidir. Bağırsak alışkanlıkları kişiden kişiye değişir. Bağırsak alışkanlıklarındaki bir değişiklik şunları içerebilir: ishal, kuru veya sert dışkılama, kabızlık, dışkıda kan veya mukus…

-Uzun süreli karın ağrısı: Kolorektal kanser, gaz, şişkinlik ve kramplar dâhil olmak üzere kalıcı karın ağrısına neden olabilirken hemoroid karınla ilgili semptomlara neden olmaz.

-Açıklanamayan kilo kaybı: Açıklanamayan kilo kaybı, kolorektal kanserin yaygın bir belirtisidir. Kolorektal kanserli kişilerin yaklaşık %38-51’i, kanserin yeri ve evresine bağlı olarak açıklanamayan kilo kaybı yaşamaktadır.

-Bağırsaklarınızın boşalmadığını hissetmek: Bağırsaklarınız boş olmasına rağmen dışkı çıkarmamışsınız hissi yaşayabilirsiniz. Bu, kolorektal kanserin bir belirtisi olmakla birlikte inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) daha yaygın bir nedendir.

-Zayıflık veya yorgunluk: Yorgunluk, farklı kanser türlerinin ortak bir belirtisidir. Bağırsaklarda gerçekleşen kanama, anemiye neden olabilir ve bu da yorgunluk ve halsizlik yapabilir.

-Rektal ağrı: Kolorektal kanser genellikle rektal ağrıya neden olmaz ve ağrısızdır. Rektal ağrının iç hemoroidlerden kaynaklanma olasılığı daha yüksektir.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz