×
Hamburger Menü
×

Kronik Kabızlık ve Kolon Kanseri İlişkisi

Kronik Kabızlık ve Kolon Kanseri İlişkisi
30 Ocak 2019

Kronik Kabızlık Kolon Kanseri Riskini Artırır Mı?

İlk olarak kabızlığın ciddiye alınması ve zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söylemeliyiz. Çünkü genç ve orta yaşlı insanlarda basit yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilebilen kabızlık, zamanında tedavi edilmez, şiddetli ve kronik hale gelirse başka pek çok sağlık sorunu yaşamanıza sebep olur. Özellikle ileri yaşlarda zamanında müdahale edilmeyen kabızlık pek çok komplikasyona neden olur. Bu yazımızda size kronik kabızlığa bağlı olarak karşılaşabileceğiniz birkaç komplikasyonu derledik.

 

Divertikülit: Yaşlılarda dışkılama sırasında sürekli zorlanma nedeniyle bağırsak astarında divertikül adı verilen divertikül adı verilen torbalar meydana gelir. Dışkı bu torbalara sıkışırsa ihtihaplanmaya sebep olur. En kötü senaryoda torbalar delinerek ya da yırtılarak hayatı tehdit eder. Bu durumda genellikle tıbbi destek gereklidir.

 

Hemoroid: Dışkı toplanması rektum ve anüs damarlarına baskı uygular ve bu damarlar hemoroid olarak adlandırılır. Hemoroid dışkılama sırasında acı ve kanama gibi komplikasyonlara neden olur. Genel olarak zararlı değildir ve kabızlık giderildiğinde zaman içerisinde geçer. Ancak ileri seviyelerinde cerrahi müdahale gerektirebilir.

 

Anal çatlak: Dışkı sert olduğunda ve anüs üzerinde çok fazla baskı meydana geldiğinde anüs çevresinde yırtılma ve kanama meydana gelebilir. B yırtılma acı veren anal fissüre yol açar ve bu bölgede bir çatlak meydana geldiğinde dışkılama daha da güçleşir. Bu durumla karşılaşırsanız mutlaka doktora görünmeniz gerekir.

 

IBS: IBS ömür boyu sürdüğü için dikkat edilmesi ve doğru yönetilmesi gereken bir hastalıktır. Hastalığın daha doğru yönetilmesi için kabızlık durumu hızlıca tedavi edilmeli ve doğru bir beslenme programı uygulanmalıdır.

 

Enfeksiyon: Kronik kabızlığa bağlı bakteriyel enfeksiyon riski her zaman vardır. Dışkı kolon ve rektumdan geçtiğinde sert kıvamı nedeniyle aşınma ve yıpranmaya neden olabilir. Eğer dışkı buradaki yaralara sıkışırsa kaçınılmaz olarak iç enfeksiyon meydana gelecektir.

 

İdrar kaçırma: Kolon ve mesanenin yakın ilişkisi nedeniyle kolon dışkı ile dolu olduğunda mesaneye baskı uygular. Bu durumda nadiren de olsa idrar kaçırma gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.

 

Kolon kanseri: Dışkılamadan önce kolonun bir süre dışkıyı tutması gerekir. Ancak kabızlık durumunda kolonda dışkı tutma süresi ve kolon hacmi artar. Hacim artışı kolonda aşınma ve yıpranmaya neden olurken uzun süre kolonda tutulan dışkıdaki toksik bakteriler de çürümeye ve fermantasyona yol açabilir.

 

Kabızlıkla meydana gelebilen bu komplikasyonları düşünerek kabızlığı ciddiye alın ve zaman kaybetmeden bir doktora görünün. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz