×
Hamburger Menü
×

Sağlıksız Beslenme ve Düzensiz Yaşam Tarzı Kabızlığa Neden Oluyor

Sağlıksız Beslenme ve Düzensiz Yaşam Tarzı Kabızlığa Neden Oluyor
29 Haziran 2019

Sağlıksız Beslenme ve Düzensiz Yaşam Tarzı Kabızlığa Neden Oluyor...

Sürekli kabızlık şikayetiniz varsa, bağırsaklarınız yaşam tarzınızı yansıtıyor olabilir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği kabızlığın en yaygın nedenlerindendir. 

Kabız olmanıza neden olan faktörler:

 

 

Yaşam tarzınızda birkaç değişiklik yapın ve bunların bağırsaklarınıza olumlu yönde etki edip etmediğini kontrol edin. Örneğin:

 

 

Beslenmenizde ve yaşam tarzınızda değişiklikler yaptınız ve yine de bu konuda rahatlamış değilseniz, bağırsak semptomlarınızın vücudunuzda devam eden başka bir şeyin sonucu olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
Kronik kabızlık, aşağıdaki hastalıkların işareti olabilir:

 

Troid (hipotroid)

Troidiniz yeterli hormon üretemediğinde metabolizmanız üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Metobolizmanızın yavaş çalışması sindirim sisteminizin yavaşlamasına ve bunun sonucunda kabız olmanıza neden olur.

 

Şeker Hastalığı

Hipotiroidizm gibi, diyabet de hormonal bir problemdir. Şeker hastalığında vücudunuz yeterince insülin hormonu üretmeyi bırakır, böylece vücudunuz artık kanınızdaki şekeri parçalayamaz.Diyabette görülen yüksek kan şekeri seviyeleri sinir hasarına neden olabilir. Sindirim sistemini kontrol eden sinirlerin zarar görmesi kabızlığa neden olabilir.

 

Irritable Bağırsak Sendromu

Irritable Bağırsak Sendromu Kabızlık, irritabl bağırsak sendromu (IBS) olarak bilinen bir bağırsak hastalığının bir sonucu olabilir. IBS, beyninizin ve bağırsaklarınızın birbirleriyle etkileşime girme sorunlarına yol açabilmektedir.

 

Kaygı

Endişeli veya gergin olduğunuzda, bedeniniz normalde olduğundan daha farklı tepkiler vermektedir. Sinir sisteminizin aktif hale gelmesiyle sindirim sindiriminiz yavaşlar.

 

Depresyon

Depresyon çeşitli nedenlerden dolayı kabızlığa neden olabilir. Depresyonda olan insanlar bütün gün yatakta kalabilir ve fiziksel aktivitesinde azalma olabilir. Ayrıca beslenmelerini değiştirebilir, şekerli veya yağ oranı yüksek yiyecekler tüketebilir. Bu beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri muhtemelen kabızlığa yol açacaktır.

 

Hamilelik

Kabızlık hamilelik sırasında sık görülür. Beş kadından en az ikisi hamilelikte kabızlık yaşar. Bu, vücudun daha fazla progesteron hormonu üretmesine neden olur ve bu da bağırsak kaslarının kasılmasını zorlaştırabilir.

 

Diğer Durumlar

Bazı durumlarda, kabızlık belirtileri daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Örneğin, beyninizle veya sinir sisteminizle ilgili problemler, bağırsaklarınızdaki kasların kasılmasına ve dışkının hareket etmesine neden olan sinirlerde deformasyona neden olabilir. Alternatif olarak, bir tümör gibi bağırsaklarınızı tıkayan bir şey de kabızlığa neden olabilir. Bu koşulların çoğunda kabızlık genellikle tek belirti değildir. Kabızlığa neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

 

Çerçeve
Çerçeve

Diğer Blog Yazılarımız

Proktoloji ve kolon rektum
hastalıkları üzerine blog yazılarımızı
takip edebilirsiniz