Anoskopi, kolonoskopi ve rektoskopiye benzer bir tanılama yöntemidir. Ancak muayene vücudun anal bölgesi ile sınırlıdır. İşlem sırasında, anüs ve rektumunun iç kısmını görmek için anoskop adı verilen bir cihaz kullanılır.
Anoskopi; anüste ağrı, kanama ve şişlik gibi belirtilerin sebep olduğu hastalıkların tespiti için kullanılan bir tanılama yöntemidir. Anoskopi yapılırken anüsünüze anoskop adı verilen bir cihaz yerleştirilir. Bu işlem genellikle plastik (tek kullanımlık) veya paslanmaz çelikten (sterilize) bir cihazla gerçekleştirilir.
Anoskopi, bağırsaklarınızın alt kısmını etkileyebilecek çeşitli durumları ve hastalıkları belirleyebilir. Bu hastalıklar arasında kanser, anal fissür adı verilen dokudaki yırtıklar, hemoroidler (anüs ve / veya rektum çevresindeki şişmiş damarlar) ve rektal polipler bulunmaktadır.
Anoskopi işlemi öncesinde mesanenizi ve bağırsaklarınızı boşaltmanız gerekir. Mesanenizi ve bağırsaklarınızı boşaltmak, uygulama sırasında sizi daha rahat ettireceği gibi, muayene sonrası teşhisin güvenilirliğinin artmasını da sağlar.
Başarılı bir anoskopi için takip edilmesi gereken öneriler;
Bir hafta önce
Tüm hazırlık talimatlarını okuyun ve tüm tıbbi formları doldurun.
5 gün boyunca tüketmek için düşük lifli besinleri içeren yiyecekler hazırlayın.
Aspirin ve etken maddesinde ibuprofen bulunan hiçbir ilacı kullanmayın.
5 gün önce:
Düşük lif besinleri içeren yiyecekleri tüketin.
Yiyebileceğiniz yiyecekler arasında; yumurta, beyaz ekmek, pirinç, mantar, ızgara tavuk, ton balığı ve yoğurt bulunmaktadır.
Tüketmenizin sakıncalı olduğu yiyecekler: sert kabuklu kuruyemişler, patlamış mısır, çiğ sebzeler, tahıl ekmekleri / makarna ,meyve, yağlı gıdalardır.
1 gün önce
Katı gıda, süt ürünleri, alkol ve kırmızı veya mor meyve suyu tüketmeyiniz. Elma suyu çayı (elma kompostosu) ve tavuk suyu gibi sıvıları tüketebilirsiniz.
Doktorunuzun belirttiği talimatlara uymalısınız.
Sulu karışımlar tüketebilirsiniz.
Aynı Gün:
Sabah ilaçlarını bir yudum suyla alabilirsiniz.
Anoskopi, yöntemi ile aşağıda verilen hastalıklar doğru ve güvenilir şekilde tanılanabilir.
- Anal fistül (apse)
- Anal çatlaklar (anal fissür)
- Hemoroid
- Polipler
- Kanser
Günlük hayatınızdaki iş ve işlemlerinize hemen geri dönebilirsiniz
Anoskopiden elde edilen sonuçlarla hasta için uygulanacak en doğru tedavi yöntemi belirlenir.