×
Hamburger Menü
×
Çizgi 1
Çizgi 2

İnce Bağırsak Sarkması - Enterosel Nedir, Neden Oluşur,
Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İnce Bağırsak Sarkması - Enterosel Nedir, Neden Oluşur,<br> Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İnce Bağırsak Sarkmasının Belirtileri

İnce bağırsak sarkmasının şiddetli olmadığı durumlarda, herhangi bir semptom görülmeyebilir. Ama ince bağırsak sarkmasını belirgin bir şekilde yaşıyorsanız, şu belirtileri görmeniz mümkündür:

-Uzandığınızda hafifleyen, leğen kemiği bölgesindeki aşağı çekilme hissi;
-Leğen kemiği bölgesinde doluluk, baskı veya ağrı hissi;
-Uzandığınızda hafifleyen bel ağrısı;
-Vajinada yumuşak bir doku şişkinliği;
-Vajinada rahatsızlık hissi;
-Cinsel ilişki sırasında görülen acı veya ağrı.

İnce bağırsak sarkması yaşayan birçok kadın; idrar torbası, rahim veya kalın bağırsak sarkması da yaşamaktadır. Sizi rahatsız eden sarkma belirtileri gördüğünüzde doktoruna başvurmalısınız.

Hamilelik ve Doğumun İnce Bağırsak Sarkmasına Etkisi

Leğen kemiği bölgesindeki organların sarkmasının en yaygın sebebi hamilelik ve doğumdur. Çünkü vajinayı yerinde tutan ve destekleyen kas ve bağ dokular, hamilelik ve doğum esnasında esneyip güçsüzleşir.

Leğen kemiği bölgesi organlarının sarkması, doğum yapan her kadında görülmez. Bazı kadınların kas ve bağ dokuları çok güçlü olabilmektedir. Bununla birlikte, hiç doğum yapmamış bir kadının leğen kemiği bölgesi organlarında da sarkma meydana gelebilir.

İnce Bağırsak Sarkmasının Risk Faktörleri

İnce bağırsak sarkması riskini artıran faktörler şunlardır:

Hamilelik ve doğum: Vajinal doğum, leğen kemiği bölgesindeki destekleyici yapıyı güçsüzleştirip sarkma riskini artırır. Hamilelik sayısıyla beraber risk de artar. Yalnızca sezaryen ile doğum yapan kadınlarda bu risk çok daha düşüktür.

Yaş: İnce bağırsak ve leğen kemiği bölgesindeki diğer organların sarkması, ilerleyen yaşlarda daha çok görülür. Diğer bölgelerdeki gibi, leğen kemiği bölgesindeki kas yoğunluğu ve gücü yaşlandıkça azalır.

Leğen kemiği bölgesi ameliyatı: Rahmin ameliyatla alınması veya idrar tutamama sorunu için yapılan ameliyatlar, ince bağırsak sarkmasının ortaya çıkma riskini artırabilir.

Karın bölgesindeki basıncın artması: Fazla kilolu olmak, karın bölgesinin maruz kaldığı basıncı artırarak ince bağırsak sarkmasının ortaya çıkma riskini arttırır. Bağırsak hareketi için kasları zorlamak ve kronik öksürük de karın bölgesindeki basıncı artırdığından, sarkma riskini artırır.

Sigara içmek: Sigara içenler daha sık öksürdüğü için karın bölgesindeki basınç artar, bu da ince bağırsak sarkmasının görülme riskini artırır.

Genetik: Bazı bilinmeyen nedenlerden dolayı beyaz ve Latin kökenli kadınlarda ince bağırsak sarkması riski daha yüksektir.

Bağdoku rahatsızlıkları: Genetik nedenlerden dolayı bağdokularınız zayıf ise, ince bağırsak sarkmasına daha yatkın olabilirsiniz.

İnce Bağırsak Sarkmasının Teşhisi

İnce bağırsak sarkmasını teşhis etmek için doktorunuz, leğen kemiği bölgesine bir test uygulayacaktır. Test esnasında, doktorunuz derin nefes alıp tutmanızı ve ıkınırken nefesinizi tutmaya devam etmenizi isteyebilir. Doktorunuz siz yatarken ince bağırsak sarkmasını teşhis edemezse, testi bir de siz ayaktayken yapmak isteyebilir.

İnce Bağırsak Sarkmasını Önlemenin Yolları

İnce bağırsak sarkması riskini, şu yöntemleri kullanarak azaltabilirsiniz:

-Sağlıklı bir kiloda kalmak
-Kabızlığı engellemek: Egzersiz yapmak, yüksek lifli gıdalar ve bol sıvı tüketmek bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede bağırsak hareketi için kaslarını zorlamaya gerek kalmaz.
-Kronik öksürük tedavisi: Kronik öksürük, karın bölgesindeki basıncı artırır.
-Sigarayı bırakmak: Sigara içmek, kronik öksürüğe neden olur. Kronik öksürük de karın bölgesindeki basıncı artırır.
-Ağır kaldırmaktan kaçınmak

İnce Bağırsak Sarkmasının Tedavisi

İnce bağırsak sarkması, sizi rahatsız etmediği sürece tedavi gerektirmez. Sarkma ileri seviyedeyse ve rahatsızlık veriyorsa, ameliyat gerekebilir. Ameliyat çok riskliyse veya ileride hamile kalmak istiyorsanız, tedavi için cerrahî dışı yöntemler de kullanılabilir.

İnce bağırsak sarkmasının tedavi yöntemleri şunlardır:

Gözlem: İnce bağırsak sarkmasının belirgin semptomları yoksa tedaviye gerek yoktur. Leğen kemiği bölgesindeki kasları güçlendirmeye yarayan Kegel egzersizi gibi egzersizler yapmak, sorunu hafifletebilir. Ağır kaldırmaktan ve kabızlıktan kaçınmak da sarkmanın kötüye gitmesine engel olabilir.

Ovül: Esneyen dokuları desteklemesi için vajinaya yerleştirilen silikon, plastik veya lastik bir aparattır. Birçok çeşit ve boyda ovül vardır. Doğru olanı bulmak için denemek gerekebilir. Bundan dolayı doktorunuzun ölçünüzü alması ve sizin için doğru ovülü önermesi gerekmektedir. Ovülü kullanmayı ve temizlemeyi de size doktorunuzun öğretmesi gerekir.

Ameliyat: Ameliyatta sarkmış ince bağırsak yerine yerleştirir ve leğen kemiği bölgesindeki bağdokuları sağlamlaştırılır. Bazı durumlarda, bu dokuları desteklemek için sentetik bir ağ kullanılabilir.

Hafif ince bağırsak sarkması, tedaviden sonra genellikle tekrar görülmez. Yine de leğen kemiği bölgesinin alacağı bir hasar, kabızlık, öksürük, obezite veya ağır kaldırma; bölgedeki basıncı arttırarak sorunun tekrarlamasına neden olabilir.

İnce Bağırsak Sarkmasını Engelleyen Yaşam Biçimi ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri

Durumunuzun şiddetine bağlı olarak, şu kişisel önlemler, semptomların hafiflemesine yardım edebilir:

-Vajinadaki dokuları ve leğen kemiği bölgesindeki kasları güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapmak;
-Bol sıvı ile birlikte tam buğday, taze meyve ve sebze gibi yüksek lifli gıdalar tüketerek kabız olmaktan kaçınmak;
-Ağır kaldırmamak;
-Öksürüğü kontrol etmeye çalışmak;
-Fazla kilolu veya obezseniz kilo vermek;
-Ikınmamak, bağırsaklarını boşaltmak için doğal bağırsak hareketlerini beklemek;
-Sigarayı bırakmak.

İnce Bağırsak Sarkmasını Engelleyen Yaşam Biçimi ve Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri 8

İnce Bağırsak Sarkmasından Korunmanın Bir Yolu: Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri; rahim, idrar torbası ve bağırsakları destekleyen leğen kemiği bölgesi tabanındaki kasları güçlendirir. Güçlü bir leğen kemiği bölgesi tabanı; bölgedeki organları daha iyi destekleyerek sarkma riskini azaltır ve mevcut sarkmaların semptomlarını hafifletir.

Kegel egzersizlerini yapmak için şu adımları takip etmeniz gerekir:

-Leğen kemiği bölgesindeki kasları (idrarı tutmak için kullanılan kaslar) sıkın.
-Kasları beş saniye boyunca sıkılı tutun, sonra beş saniye boyunca serbest bırakın. (Eğer bu çok zor geliyorsa kasları iki saniye tutup, üç saniye serbest bırakmayı deneyin.)
-Kasları her seferinde 10 saniye boyunca sıkmayı deneyin.
-Bunu en az, üçerli setler halinde her gün 10 kez yapın.

Doğru kasları kullandığınızdan emin olmak için doktorunuza danışın. Kegel egzersizleri, bir fizyoterapist tarafından öğretildiğinde ve geri bildirim alındığında daha başarılı olur. Geri bildirim; doğru kasları kullandığınızdan emin olmanızı sağlayan cihazlarla sağlanır. Bu cihazlar, kaslara ne kadar şiddet uygulandığını ve kaç saniye boyunca uygulandığını da gösterir.

Doğru bir şekilde yapmayı öğrendikten sonra, Kegel egzersizlerini istediğiniz zaman, masa başında veya kanepede dinlenirken yapabilirsiniz.

İnce Bağırsak Sarkması Muayenesi Öncesinde Ne Yapmalısınız?

Randevuya hazırlanmaya yardımcı olacak bazı tavsiyeler şunlardır:


-Semptomların listesini yapın
-Tıbbî bilgilerinizin bir listesini yapın
-Bir yakınınızla birlikte gidin
-Doktora soracağınız soruları önceden not alın.