×
Hamburger Menü
×
Çizgi 1
Çizgi 2

Genital siğil (HPV virüsü) Belirtileri Nedir?
Genital Siğil, Anal Siğil, Makatta Siğil, Vajina Bölgesinde Siğil Nasıl Geçer,
Tedavisi Mümkün Müdür?

Görülme oranı hızla artan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alır. HPV virüs grubunun bu bölgeye bulaşmasıyla ortaya çıkar. Vücudunuzun başka yerlerinde de görülebilen siğiller gibi, genital siğiller de insan papilloma virüsü (HPV) tarafından meydana gelir. Zamanla çoğalan virüsler, pembe renkli ve karnabahara benzeyen yapıda tek tek ya da kümelenmiş bir siğil topluluğu oluşturur.

Genital siğil (HPV virüsü) Belirtileri Nedir?<br> Genital Siğil, Anal Siğil, Makatta Siğil, Vajina Bölgesinde Siğil Nasıl Geçer,<br> Tedavisi Mümkün Müdür?

Belirtiler ve Şikayetler

Kadınlarda genital siğiller vajina duvarında, dış genital bölgeler ile anüs, anal kanal ve serviks (rahim ağzı) arasındaki bölgede büyüyebilir.
Erkeklerde penisin, skrotumun (yumurtalık, testis) veya anüsün ucu veya şaftında oluşabilir.
Genital bölgenizde küçük, ten rengi veya gri şişlikler,
Karnabahar benzeri bir şekle bürünen birbirine yakın birkaç siğil,
Genital bölgenizde kaşıntı veya rahatsızlık,
Ilişki ile gelişen kanama
Genital siğiller, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve düz olabilirler. Bazen de genital siğiller büyük kümelere dönüşebilir.
Genital bölgede şişlik veya siğil varsa, doktora görünmek gerekir.

Bulaşıcı olduğu durumlar

Sıklıkla seksüel temas yani cinsel yolla bulaşır.
Herkesin kullandığı kalabalık tuvaletlerden, sauna, hamam, havuz, ortak kullanılan havlu vb. ile de bulaşabilmektedir. Bu nedenle anal siğil tespitinde yalnızca cinsel temas kaynaklı bulaşmadığı bilinmelidir.

Komplikasyonlar

Genital siğil komplikasyonları arasında şunlar olabilir:

Kanser riski. Serviks (rahim ağzı) kanseri genital HPV virüsü ile yakından ilişkilidir. Bazı HPV tipleri de vulva (dişi canlılarda üreme organının dış bölüm) kanseri, anüs kanseri, penis kanseri ve ağız ve boğaz kanseri ile ilişkilidir.

Hamilelikte sorun yaratabilir. Genital siğiller hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir. Siğiller büyüyebilir, idrarını zorlaştırır. Vajinal duvardaki siğiller, vajinal dokuların doğum sırasında gerginliğini azaltabilir. Vulvada veya vajinadaki büyük siğiller, doğum sırasında esnetildiğinde kanama yapabilir.

Önleme

Cinsel aktivite sırasında prezervatif kullanmak genital siğillere yakalanma riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Prezervatif kullanımı riskinizi azaltabilir, ancak yüzde yüz etkili değildir. Genital siğile yakalanma riski devam edebilir.

Önleme 5

Tedavi edilebilir mi?

Anal siğilde uygulanan birçok tedavi yöntemi var. Tedavide ilaç, cerrahi (ultrasonik dissektör), lazer, gibi yöntemler kullanılıyor. Hasta - hekim arasında yakın bir işbirliği ve düzenli muayene gerekiyor. Ayrıca lokal tedaviyle birlikte, uygun bağışıklık tedavilerinin (immunoterapi) bütünsel olarak belirlenip uygulanması öneriliyor. Çeşitli ilaçların yanı sıra, koterizasyon (yakma) kriyoterapi (dondurma) cerrahi eksizyon, infrared, lazer gibi çeşitli tedavi yöntemleri de kullanılıyor. Bunların takibinde deri iyileşmesinin sağlanmasından sonra tekrar etmesini en aza indirgemek ya da engellemek için 8-12 hafta kadar immunoterapik kremler uygulanmaktadır.

Unutulmaması ve dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de, anal siğili olan bireylerin tedavi edilmesinin yanı sıra partnerinin ya da eşinin de tedavi edilmesi gerekliliğidir.