×
Hamburger Menü
×
Çizgi 1
Çizgi 2

İdrar Kesesi Sarkması - Sistosel Nedir, Neden Oluşur,
Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

İdrar Kesesi Sarkması - Sistosel Nedir, Neden Oluşur,<br> Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Sistosele Genel Bakış

Leğen kemiği bölgesindeki organlar –idrar torbası, rahim ve bağırsaklar– normalde kas ve bağ dokuların yardımıyla, leğen kemiği bölgesinde yer alır. Anterior sarkma, leğen kemiği bölgesi tabanı çok fazla baskı altında kaldığında veya güçsüzleştiğinde meydana gelir. Bu sorun zamanla ortaya çıkabildiği gibi vajinal doğumdan, kronik kabızlıktan, şiddetli öksürükten ve ağır kaldırmaktan da kaynaklanabilir.

Sistoselin tedavisi mümkündür. Hafif sarkma için cerrahî olmayan müdahale genellikle yeterlidir. Daha ciddi vakalarda, vajina ve leğen kemiği bölgesindeki diğer organları yerinde tutmak için ameliyat gerekebilir.

Sistoselin Semptomları

Hafif sarkmada herhangi bir semptom görülmeyebilir. Bununla birlikte semptomlar arasında şunlar sayılabilir:

-Leğen kemiği bölgesi ve vajinada doluluk veya baskı hissi;
-Bazı vakalarda, vajinadaki dokuların görülebilecek şekilde şişmesi;
-Kasların gerilmesi, öksürük ve ağırlık kaldırıp indirme esnasında leğen kemiği bölgesindeki basıncın artması;
-İdrar sorunları, idrar akışının başlamasında yaşanan sorunlar, idrar yaptıktan sonra idrar torbasının tamamen boşalmadığını hissetmek, sıkça idrar yapma ihtiyacı veya idrar kaçırma.

Semptomlar, özellikle uzun süre ayakta kaldıktan sonra fark edilebilir ve uzandıktan sonra kaybolabilir.

Sistoselin Nedenleri

Leğen kemiği bölgesi tabanınız, idrar torbası ve leğen kemiği bölgesindeki diğer organları destekleyen kasları ve bağ dokuları içerir. Bu organlar ve bağ dokular arasındaki bağlantı zamanla zayıflayabilir – bu durum, çocukluk travması veya kronik kasılmadan da kaynaklanabilir. Bu olduğunda, idrar torbası aşağı sarkar ve vajinanın içine doğru esner.

Leğen kemiği bölgesi tabanı üzerindeki basıncın nedenleri şunlardır:

-Hamilelik ve vajinal doğum,
-Fazla kilo veya obezite,
-Sık sık ağırlık kaldırmak,
-Bağırsak hareketleri için ıkınmak,
-Kronik öksürük veya bronşit.

Sistoselin Risk Faktörleri

Şu faktörler, sistosel riskini attırabilir:

Hamilelik ve doğum: Vajinal doğumlar, tıbbî aparatlar yardımıyla yapılan vajinal doğumlar, birden fazla hamilelik veya bebeğin yüksek kiloda doğması; idrar kesesi sarkması için yüksek risk oluşturabilir.

Yaşlanma: Sistosel riski, yaşla birlikte artabilir. Bu özellikle menopozdan sonra, yani leğen kemiği bölgesi tabanını güçlü tutan östrojen üretimi azaldıktan sonra gözlemlenir.

Rahim alma ameliyatı: Rahmin ameliyatla alınması leğen kemiği bölgesi tabanını güçsüzleştirebilir; ama bu her zaman görülen bir durum değildir.

Genetik: Bazı kadınların bağ dokuları doğuştan zayıftır; bu durum sistosel riskini artırır.

Obezite: Fazla kilolu veya obez kadınların anterior sarkma yaşama riski yüksektir.

Sistoselin Teşhisi

Anterior sarkmayı teşhis etmenin yolları şunlardır:

Leğen kemiği bölgesi testi: Yatarak veya ayakta test olabilirsiniz. Test boyunca, doktorunuz vajinaya doğru esneyen leğen kemiği bölgesi organlarını araştırır. Bağırsak hareketleri esnasında sarkmanın nasıl değiştiğini görebilmek için doktorunuz bu bölgeye basınç uygulamanızı isteyebilir.

Anket formu: Doktorunuzun, sağlık geçmişinizi araştırabilmesi; sarkmanın seviyesi ve hayatınızı nasıl etkilediğini görebilmesi için bir form doldurmanız gerekebilir. Bu bilgiler ayrıca tedavi sürecinde de yardımcı olabilir.

İdrar torbası testi ve idrar testi: Eğer belirgin bir sarkmanız varsa, idrar torbanızın nasıl ve ne seviyede boşaldığının anlaşılması için test yaptırmanız gerekebilir. İdrar yaptıktan sonra idrar torbanızda normalde olması gerekenden daha fazla idrar kaldıysa, doktorunuz, idrar torbası enfeksiyonu belirtilerini araştırmak için idrar örneği alabilir.

Sistoselin Teşhisi 6

Sistosel için Doktorunuza Başvurun

İdrar torbası sarkması rahatsız edici olabilir; ama nadiren acı vericidir. İdrar torbası sarkması, idrar torbasının zor boşalmasına neden olarak idrar torbası enfeksiyonlarına neden olabilir. Sizi rahatsız eden veya günlük işlerinizi etkileyen semptomlar yaşıyorsanız, doktorunuza başvurun.