Rektovajinal fistül, kalın bağırsağınızın alt kısmı - rektumunuz - ve vajinanız arasındaki normal olmayan açıklığa denir. Bağırsak içeriği fistülün içinden sızarak gazın veya dışkının vajinanızdan gelmesine sebep olabilmektedir.
Doğum sırasında meydana gelen travmalar
Doğumla ilgili travmalar rektovajinal fistüllerin en çok karşılaşılan nedenidir.
Rektum, anüs gibi vajinaya yakın organlar ile ilgili yapılan cerrahi işlemler
Pelvik bölgenizdeki uterusun çıkarılması (histerektomi) gibi ameliyatlar fistül gelişimine neden olabilir.
Fistül, ameliyat sırasındaki bir yaralanma veya sonrasında ortaya çıkan bir sızıntı veya enfeksiyon nedeniyle gelişebilir.
Crohn hastalığı veya diğer bağırsak hastalıkları
Rektovajinal fistüllerin en sık görülen nedenlerinden olan Crohn hastalığı, sindirim sistemi astarının iltihaplandığı enflamatuar bir bağırsak hastalığıdır.
Radyoterapi
Bazı kanserler
Rektovajinal fistül belirtilerini yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın.
Vajinanızdan gaz, dışkı veya irin gelmesi
Kötü kokulu vajinal akıntı
Tekrarlayan vajinal veya idrar yolu enfeksiyonları
Vulva, vajina ve vajina ile anüs arasındaki alandaki tahriş veya ağrı
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Rektovajinal fistül tedavisinde kullanılan anal tıkaç, fibrin yapıştırıcı gibi muhafazakar yöntemler çoğunlukla başarısız olmuş veya uzun dönem sonuçları henüz belirsizdir. Deneyim, dikkat ve teknoloji; rektovajinal fistül tedavisinde çok önemlidir. Bu noktada uygulanan klasik cerrahi yöntemler vajenden, perineden veya makattan yapılmaktadır.Rektovajinal fistül tedavisinde sık uygulanan yöntem; kişinin kendine ait olan dokusunun vajenden veya makattan kaydırılması işlemidir. Basit seviyeli rektovajinal fistüllerde ise ipliksi materyaller kullanılarak fistülün kurutulması yada yavaşça kesilmesi işlemleri, yani seton uygulaması yapılmaktadır. Daha ilerlemiş ve tekrarlayan rektovajinal fistül durumlarında ise geçici kolostomi açılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Rektovajinal Fistül tedavisi aşamasında; doktorunuz ile iyi bir iletişime sahip olmalısınız. Fistülün derecesi ve içinde ne kadar kas barındırdığı gibi konular iyice araştırılarak; Crohn hastalığı gibi ihtimaller göz önüne alınmalıdır.
Ameliyat olmayı beklerken, kendinizi daha iyi hissetmek için elbette birkaç şey yapabilirsiniz. Doktorunuzun önerdiği antibiyotikleri veya diğer ilaçları kullanabilirsiniz. Vajinal bölgeyi temiz tutarak; dışkı veya kötü kokulu akıntılar olduğu zaman vajinal bölgenizi ılık su ile hafifçe yıkayabilirsiniz. Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonraki temizlik aşamasında mutlaka kokusuz mendiller kullanmalısınız. Eğer tahriş hissediyorsanız; pudra veya nemlendirici krem uygulayabilirsiniz. Pamuktan yapılmış, bol giysiler tercih etmek de size yardımcı olacaktır. Eğer dışkı gibi bir durumla karşılaşıyorsanız; dışkıyı cildinizden uzak tutmak için tek kullanımlık iç çamaşırları veya yetişkinler için üretilen bezlerden kullanabilirsiniz.
Rektovajinal Fistül rahatsızlığına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Her rahatsızlık gibi rektovajinal fistül de hekim kontrolü altında muayene olmanızla çözüm bulacaktır.